STARE LOKACIJE U BEČU KAO ELEMENT EKOLOŠKOG RAZVOJA

Aktuelni monitoring zelenih površina utvrdio je da 53 odsto gradske površine u Beču čini zelenilo. Iako je broj stanovnika u Beču u poslednjoj deceniji porastao za veličinu Graca, urbanisti su uspeli da udeo zelenih površina povećaju za dva odsto za deset godina.

Poslednje merenje je pokazalo još jedan pozitivan razvoj – od ukupne površine u Beču je izgrađeno tek 30 odsto prostora. Izgrađenim prostorom smatraju se površine na kojima se nalaze zgrade, firme i ulice. U Berlinu ovaj udeo iznosi 33, u Minhenu 37, a Milanu 40 odsto.

Iako je broj stanovnika porastao za preko 200.000 u periodu od deset godina, prilikom stvaranja novog stambenog prostora ili poslovnih zona nisu stradale zelene površine. Odluka grada bila je da se iskoristi već izgrađeni prostor kao stare fabrike ili delovi železničkih stanica. Iskorištavanje starih lokacija je centralni element strateškog i ekološkog gradskog razvoja.

Vođen ovim motivom, Beč će narednih godina dobiti preko 13 hektara novih parkova, a već sada ih ima 850. Najveći park će biti površine 9,3 hektara na području Severne železničke stanice sa gradskom džunglom i urbanim terasama. Planirana je izgradnja 150 zelenih fasada i sadnja 3.000 drveća godišnje sa ciljem smanjenja „urbanih toplotnih ostrva“ u kojima se leti izmeri i do 12 stepeni više nego u prigradskim delovima.

E2 portal   (Energis.ba)