POČELA IZGRADNJA RECIKLAŽNOG CENTRA U POŽAREVCU

Tradicionalnim polaganjem kamena temeljca, počela je izgradnja reciklažnog centra u Požarevcu čija vrednost iznosi oko 200 miliona dinara.

Reciklažni centar biće izgrađen pored deponije „Jeremino polje“. Završetak radova se očekuje u septembru, a probni rad u 2020. godini, dok će za potrebe funkcionisanja ovog objekta biti zaposleno 20 do 25 lica.

Više od milion kubika otpada nalazi se na divljim deponijama kojih je 26 na teritoriji grada. To je bila ekološka bomba i reciklažni centar je veliki korak za Požarevac u rešavanju tog problema. Pored reciklažnog centra i transfer stanice, neophodno je da se uradi i Centar za prikupljanje otpada za reciklažu.
Glavni projektant Damjan Obućina kaže da će se budući reciklažni centar i transfer stanica za otpad sastojati iz četiri celine. Prethodna separacija otpada predviđena je strateškim dokumentima Vlade Srbije i ona će se vršiti u domaćinstvima, potvrdio je Obućina.
To znači da će i u Požarevcu građani vrlo brzo morati da različite vrste komunalnog otpada odlažu u posebne kontejnere.

Kapacitet transfer stanice i reciklažnog centra je obrada 115 tona smeća dnevno, od čega sama linija za separaciju može obraditi četiri tone na sat, što sa osmočasovnim radnim vremenom iznosi 32 tone dnevno. Inače, hala za separaciju zauzimaće oko 900 kvadrata, dok će ostatak ovog kompleksa činiti manji objekti kontejnerskog tipa. Ukoliko celokupan posao bude išao po planu, radovi na izgradnji transfer stanice i reciklažnog centra biće okončani do septembra. Za rad na ovim poslovima, uz adekvatnu organizaciju rada, biće angažovano 20 ljudi.

E2 portal   (Danas.rs)