EKOLOŠKI PRINCIPI GRADNJE NA ČIGOTI

Eko urbana izgradnja je pojam koji podrazumeva gradnju objekata modernog dizajna, uz primenu tradicionalnih materijala, koji su ekološki prihvatljivi. Kako kažu oni koji su pobornici ovakvog načina gradnje, rezultat je kvalitetno mesto za boravak, dobar san i još bolji odmor.

Baš ovakvo naselje smestilo se na Čigoti, na samo šest kilometara od gostiljskih vodopada. U ponudi su isključivo kuće A oblika, prilagođene planinskim predelima, a enterijer je od najkvalitetnijeg drveta.

 Za sada je planirano 18 objekata, sa ergelom, sportskim sadržajem. Takođe, posvetićemo se i glamping turizmu. Postoji mogućnost širenja, isključivo uz principe ekološke gradnje i očuvanja prirode – kažu za eKapiju iz Eko naselja 360.
Impuls za eko objekte nastajao je zahvaljujući memoarima Ernesta Če Gevare, gde se njegova porodica bavila poljoprivredom.
– Nedugo zatim, obnovio sam plantažu maline i osvanuo u drvenoj eko kolibi svojih predaka. Javio mi se osećaj intenzivnog odmora, svežine. Odmah sam znao da je to potrebno svakome od nas – kaže jedan od investitora.

Kada je reč o nazivu naselja, dodaje da nije postojao drugi izbor, pošto je smešteno na nadmorskoj visini između 1.320 i 1.370 mnv, mestu poznatom po blagotvornosti klime i ukrštanju severnih i mediteranskih vazdušnih masa, izuzetno ekološki zdravoj sredini, sa vidikovcima i pogledima od 360 stepeni.

– Eko naselje 360 je dovoljno daleko od zlatiborske gužve, a opet dovoljno blizu da kroz 15 minuta budete u samom centru i uživate u šetnji, izlascima ili bogatom sadržaju koji ova planina ima. Tako da investitori, osim što se mogu opredeliti za sebe, da povremeno dolaze ili žive u ovakvim objektima sa pripadajućim dvorištem, mogu ih kasnije i iznajmljivati i imati povrat investicije – navode za eKapiju.

Eko naselje 360 je, za sada, opredeljeno i fokusirano na sopstveni projekat.
– Svakako da dobijamo ponude. Nadamo se da će biti još ovakvih projekata koji mogu biti pokazatelj, kako možemo izgraditi lepšu i bolju Srbiju – poručuju.

E2 portal (eKapija, Aleksandra Kekić)