ELEKTRIČNA VOZILA ĆE IMATI DRUGU BOJU TABLICA I IMAĆE POPUSTE ZA PUTARINE

Vlada Srbije usvojila je Uredbu koja reguliše državne subvencije za kupovinu električnih vozila. Za razliku od prošlih godina, ove godine biće subvencionisana kupovinu isključivo električnih vozila.

Ministarstvo će zastupati tezu da su električnim vozilima potrebne tablice u drugoj boji, kako bi se ovim vozilima omogućili popusti prilikom plaćanja putarine, parkinga i drugih obaveza.

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da svako četvrto parking mesto u rezidencijalnim zgradama i treće u poslovnim objektima, moraju da imaju električne punjače. Uvedena je obaveza da sve benzinske pumpe na auto-putevima i brzim saobraćajnicama moraju da imaju jedan punjač za električna vozila na četiri mesta za punjenje.

Pored toga, na srpskim autoputevima u toku je postavljanje 16 elektro punjača a još sedam će biti postavljeno na novootvorenim deonicama. Tako će imati 23 nova elektro punjača na postojećih osam. Prošle nedelje je završen tender u JP Putevi Srbije za izbor partnera za postavljanje najmanje 80, a najviše 320 elektro punjača na 16 postojećih odmorišta. Biće to prave zelene oaze sa solarnim panelima na kojima će vozači električnih automobila moći ne samo da napune bateriju svog vozila već i da odmore i naprave pauzu u vožnji – navode iz ministarstva.

E2 portal (eKapija)