UNAPREĐENJE ODRŽIVOSTI U SRBIJI

Privredna komora Srbije i kompanija „ESG Advisory SEE“, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, organizuju danas dve panel diskusije posvećene zelenoj transformaciji, održivom poslovanju i ESG-u, pristupu zelenom novcu, kao i vezi digitalne i zelene transformacije.

Skup je otvorio Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju PKS, a jedan od panelista je Sasja Beslik, istaknuti svetski ekspert za zeleno finasiranje i izvršni direktor za investicije u „SDG Impact Japan“.

– Sve što danas znamo će se promeniti, a to je uzrokovano klimatskim promenama koje vrše ogroman pritisak (i na srpske firme). A s druge strane, ono što mislimo da će se tek dogoditi za godinu, dve ili tri, događa se sada – istakao je Beslik.

Govoreći o Srbiji, rekao je da imamo kapacitet, snagu i izvore, te da se pita zašto se, onda, transformacija ne odvija brže kao u nekim naprednim zemljama Evrope?

Glavne teme o kojima se diskutuje na prvom panelu jesu: zelena agenda u Srbiji i regionu, izazovi i mogućnosti za unapređenje održivosti u poslovanju, pristup zelenom finansiranju preduzeća u Srbiji, zelene korporativne obveznice, digitalizacija i inovacije u unapređenju održivosti.

Jedna od ključnih stvari istaknuta na današnjem skupu jeste blagovremeno prepoznavanje rizika po kompaniju – u zelenoj transformaciji.

Banke, recimo, traže načine da štede koliko mogu, da uvode održivije materijale i prelaze na hibridna i električna poslovna vozila.

Dejan Janjatović, ispred NLB Komercijalne banke, kaže da su oni na krovove nekih poslovnih jedinica postavili i solarne panele, te da su za prethodne dve godine uspeli da smanje karbonski otisak za 70 odsto.

Marija Pantelić, iz firme Bosis, rekla je da se sa pričom o održivom poslovaju suočila još pre 10 godina, u sklopu obuke.

– Mi smo porodična firma koja postoji 42 godine, a sve je to jedna tipična priča o preživljavanju, odgovornosti, brizi za lokalnu zajednicu – kaže ona i ističe da su vremenom nadograđivali svoje sisteme izveštavanja.

– Mi se bavimo proizvodnjom ambalaže, a zahvaljujući tehnologiji i eko dizajnu, uspeli smo da stvorimo 100% reciklabilne proizvode – dodaje.

Na drugom panelu reč je o standardima za Sustainability i Impact reporting i njihovu primenu u praksi, kao i o uticaju EU regulative na poslovanje u Srbiji.

E2 portal (Telegraf)