ENERGETSKA EFIKASNOST U BEČKOM METROU

Tačno pred početak letnjih godišnjih odmora stižu „cool“ vesti iz Beča − najstarija linija bečke podzemne železnice U6 postaje 100 % klimatizovana. Bečko gradsko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien protekle je godine za liniju metroa U6 pripremilo paket mera koji podrazumeva i potpunu klimatizaciju.

„Kompanija Wiener Linien pokazala se vrlo inovativnom, i postupno je nadogradila sve vozove koji nisu bili klimatizovani. Ukupno je u klimatizaciju uloženo četiri miliona evra. S obzirom na porast temperatura, ovaj paket rashladnih mera predstavlja aktivan doprinos atraktivnosti javnog prevoza. Klimatizacioni uređaji imaju dvostruku ulogu – služe za grejanje i hlađenje. Ugradnja nove opreme započeta je u julu 2019., a svi vagoni linije U6 opremljeni su i folijama za zaštitu od sunca, koje temperaturu smanjuju za do 4 °C. Tako se dodatno pojačava rashlađujući efekat klima-uređaja.

Bečki javni prevoz već je 75 % klimatizovan, a to znači da su tri od četiri vožnje prijatno rashlađene. Kod autobusa je prelazak na klimatizaciju već završen, što znači da je 100 % autobusa opremljeno klima-uređajima. Starija vozila, koja nisu standardno klimatizovana, zamenjuju se novim modelima sa klima-uređajem.

E2 portal   (EurocommPR)