NAJVEĆA URBANA FARMA U EVROPI

Na krovu paviljona pariskog sajma, otvorena je najveća urbana farma u Evropi. Istovremeno sa održavanjem prošlogodišnjeg pariskog Salona poljoprivrede (Salon de l’agriculture), u neposrednom susedstvu započela je izgradnja novog paviljona 6 pariskog sajma Parc des Expositions, čiju je fasadu radio arhitektonski superstar Jean Nouvel.

Upravo na krovu tog paviljona smestila se najveća urbana farma u Evropi, koja pretenduje i na titulu najveće na svetu. Kad biste pokušali da se nagnete nad bezbednosnom ogradom, videli biste parisku obilaznicu, koja tuda prolazi na udaljenosti od samo nekoliko metara.

Međutim, gore na krovu, nalazi se jedan potpuno drugi svet. U visećim posudama sazreva paradajz, pored rastu jagode, ali i razne salate, aromatično bilje i nekoliko vrsta povrća.

Hidroponika i aeroponika
Ono što odlikuje ovu veliku urbanu farmu je to što na njoj nema ni grama zemlje! Jagode se tako uzgajaju korišćenjem tehnike aeroponike, dakle bez zemlje, sa korenom unutar vertikalnog cilindra, koji se prska hranjivim rastvorom. Što se tiče paradajza, on se sadi horizontalno u supstratu kokosovih vlakana. U oba slučaja, sve potrebne hranjive materije biljkama se isporučuju putem sistema navodnjavanja, koji kontroliše računar.

Naravno, udruženje „Nature Urbaine“ na farmi ne koristi nikakve hemikalije, ali njihovo voće i povrće zbog uzgoja bez korišćenja zemlje ipak nema oznaku ekološkog uzgoja.

Kvalitet proizvoda i zaštita okoline
U skladu sa najnovijim trendovima proizvodnje hrane, ali i uz već razvijenu parisku urbanu poljoprivredu, ovde se sve uzgaja praćenjem ritma godišnjih doba, poštovanjem prirode i bez korišćenja pesticida. Uzgojem voća i povrća bore se protiv efekta toplotnih ostrva, koji su tipični za urbana područja. Biljke apsorbuju toplotu.“

Zdravstvena kriza ipak je usporila poslovne planove
Udruženje „Nature Urbaine“ do 2022. namerava da koristi celokupnu površinu krova od 14.000 m2, i u punom kapacitetu planira proizvodnju od hiljadu jedinica dnevno. Iako je na farmi planirano zapošljavanje dvadesetak osoba, zbog aktuelne zdravstvene krize tim za sada čini svega osam zaposlenih, uključujući petoro baštovana. Otvaranje je bilo zakazano za 1. april, ali je odloženo za početak jula. Ideja pokretanja proizvodnje na ovoj urbanoj farmi bila je uzgoj povrća i voća za potrebe lokalnih sajamskih restorana i stanovnika ovog dela Pariza, kao i dva nova hotela – Mama Shelter i Novotel sa ukupno 440 hotelskih soba, u neposrednoj blizini pariskog sajma.

E2 portal   (Ekovjesnik)