ENERGIESPRONG RENOVIRANJE OBEZBEĐUJE NULTU POTROŠNJU ENERGIJE

E2 portal   (https://balkangreenenergynews.com/rs/energiesprong-renoviranje-obezbeduje-zgrade-sa-nultom-neto-potrosnjom-energije/)

Objekti sa nultom neto potrošnjom energije (net-zero energy), koji su osmišljeni u okviru projekta Energiesprong (Energetski skok), proizvode dovoljno energije za grejanje, obezbeđuju toplu vodu i snabdevanje električnom energijom. Investicije u povećanje energetske efikasnosti finansiraju se od ušteda na računima za energiju i ušteda u održavanju objekata.

Koncept Energiesprong je nastao u Holandiji, gde je do sada uspešno renovirano 5.000 kuća, ali se polako širi i u drugim zemljama Evrope i Severne Amerike, piše Vladimir Spasić za Balkan green energy news.

Podaci EU pokazuju da se u zgradama troši oko 40% energije, ali i da je ovaj sektor odgovoran za 36% emisija CO2. Trenutno, oko 35% zgrada u EU je starije od 50 godina, a gotovo 75% zgrada je energetski neefikasno, dok su stope energetskog renoviranja vrlo niske (0,4-1,2% ukupnog broja zgrada godišnje).

Rešenje

Energiesprong ima cilj da do 2020. osmisli prihvatljiva i održiva rešenja za renoviranje zgrada kako bi imale nultu neto potrošnju energije, i koja bi mogla da se masovno primene.

Kako se navodi na sajtu ovog projekta, reč je o revolucionarnom rešenju za potpuno renoviranje zgrada, novi standard za gradnju i novi pristup finansiranju. Inače, ideja je razvijena u okviru inovativnog programa koji je finansirala holandska vlada.

Energiesprong je nezavisni tim za razvoj tržišta koji postavlja nove standarde za udobno, super energetski efikasno renoviranje (ili gradnju) uz garantovane performanse budućeg objekta, navodi se na sajtu projekta Energiesprong, i dodaje da je pripremljen i novi model finansiranja, dok se sa vladama radi na poboljšanju propisa za primenu svih ovih novih rešenja.

Energiesprong nova rešenja plasira na tržište preko sektora socijalnog stanovanja, s ciljem širenja na tržište privatnih vlasnika. Model se sastoji od kompletnih paketa za renoviranje sa montažnim fasadama, novim instalacijama, novim krovom sa solarnim panelima.

Rezultati i nagrade

U Holandiji je po novom modelu renovirano ili izgrađeno oko 5.000 objekata. U Francuskoj su renovirana 26 objekta, a planira se još 6.550, dok je u Velikoj Britaniji urađeno 15, a u planu je još 186. U Nemačkoj se priprema prvi pilot objekat, a u toku su pripreme i u Kanadi i državi Njujork (SAD).

U 2018. Energiesprong je osvojio nagradu Svetskog saveta za zelenu gradnju (World Green Building Council award), a Energiesprong objekti u Notingemu su dobili UK Housing Award i Shift Award. Ove godine Energiesprong projekti E=0 i Transition Zero osvojili su nagradu u okviru Nedelje održive energetike Evropske unije (EUSEW), dok je Energiesprong UK dobio prestižnu nagradu Ashden. Skoro u isto vreme firma Melius Homes, koja je deo projekta kao isporučilac rešenja, osvojila je nagradu Construction News sa renoviranje objekata u Notingemu.