HOTELI IZBACUJU PLASTIČNE FLAŠICE ŠAMPONA, REGENERATORA I KUPKI DO 2021.GODINE

Plastične flašice šampona, regeneratora i kupki iz hotela su donekle postale suvenir koji mnogi donose kućama sa putovanja. Oni koji odsedaju u sklopu hotelskog lanca Intercontinental od skoro neće imati tu mogućnost zato što će ih u sobama dočekati velike ambalaže neophodnih preparata.

Mala kozmetička pakovanja koja gosti iskoriste ili odnesu sa sobom završe među 250 miliona tona plastičnog otpada godišnje. Hoteli HolidayInn, Crowne Plaza i Kimpton, u vlasništvu Intercontinental grupe, više neće biti saučesnici u nedelu prema našem okruženju. Barem ne u trenutnim razmerama.

U gotovo 850 hiljada soba na globalnom nivou, hotelijeri u toku godine ostave više od 200 miliona sredstava za higijenu od plastike. Kako ne bi lišili svoje klijente toaletnih potrepština na raspolaganje će im ostavljati veće ambalaže istih.

– Prelazak na pakovanja većih dimenzija u više od 5.600 hotela širom sveta je veliki korak u ispravnom smeru i promena će nam pomoći da značajno smanjimo količinu otpada i uticaj na životnu sredinu – objasnio je direktor hotelskog lanca Kit Bar.

Tranzioni proces bi trebalo da bude okončan do 2021. godine, a čak su ga i gosti hotela dočekali sa odobravanjem. Oni teže tome da njihov boravak bude što održiviji, ali bez pogoršanja samog kvaliteta.

Brojne kompanije uvode u svoje poslovanje „zelene“ prakse baš zato što korisnici, svesni opasnosti od klimatske krize, gubitka biodiverziteta i drugih izazova za životnu sredinu, nastoje da prave što plići ekološki otisak.

Intercontinental je u oktobru 2018. najavio da će do kraja 2019. iz svih svojih objekata izbaciti plastične slamčice za jednokratnu upotrebu što znači u proseku 50 miliona istih manje godišnje. Njima bi se, prema tvrdnjama hotela, mogla spojiti razdaljina između Njujorka i Tokija.

Gosti jednog od ogranaka ove grupe Voco spavaju na jastucima i prekrivaju se jorganima koji su u potpunosti ispunjeni recikliranim materijalima zbog čega po pojedincu oko 150 plastičnih flaša manje završi na deponiji.

E2 portal   (https://www.energetskiportal.rs/)