ENERGIJA VETRA BI MOGLA DA POSTANE MANJE OPASNA ZA PTICE

Sve učestalijim korišćenjem energije vetra i izgradnjom vetroelektrana broj stradalih ptica verovatno će se povećavati.

Hiljade ptica koje stradaju zbog fatalnih sudaranja sa lopaticama vetroturbina mogle bi da budu spašene efikasnim i vrlo jednostavnim rešenjem, i to ako bi se samo jedna od tri lopatice obojila crnom bojom. Naučnici Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA) otkrili su kako na taj način broj stradalih ptica može da se smanji za više od 70 odsto.

Iako imaju neverovatan vid, ptice ipak često izvuku deblji kraj, kada ulete među velike bele lopatice vetroturbina, koje su im zbog velike brzine kretanja praktički nevidljive. Norveški naučnici sa Instituta za istraživanje prirode (Norsk institutt for naturforskning – NINA) veruju da se bojenjem samo jedne lopatice crnom bojom može postići efekat „pokretne mrlje“ („motion smear“) kako bi ih ptice lakše primetile kao veliki mutni krug i izbegle fatalni udar.

Norveški naučnici se nadaju kako bi njihova otkrića mogla da se upotrebe za dodatna ispitivanja u drugim vetroelektranama, čime bi se utvrdilo da li je bojenje jedne lopatice crnom bojom zaista održivo rešenje za zaštitu ptica.

E2 portal   (Ekovjesnik)