ENERGIJA VETRA I SUNCA DOMINIRA U PORTUGALU

Preko polovine portugalske struje u aprilu poteklo je iz vetroparkova i solarnih elektrana, saopštila je organizacija Ember. Dostigavši udeo od 51% u proizvodnji, vetar i solar su oborili prethodni nacionalni rekord od 49%, postavljen u decembru 2021. godine.

Oko 36% proizvedene električne energije obezbedili su kapaciteti na vetar, a solarne elektrane 15%. One su tako pokrile potrošnju od rekordnih 360 GWh, što je više od dosadašnjih 300 GWh iz jula i avgusta prošle godine. Zemlja je u 2022. godini proširila kapacitet fotovoltaika za 0,9 GW, odnosno 50%, na 2,5 GW.

– Portugal ulazi u novu eru energetske tranzicije – konstatovao je analitičar Met Even. – Energija vetra i interkonecija omogućile su Portugalu da napusti ugalj 2021. Solar sada gura gas iz elektromreže“

Gas je u mesecu za nama pao na 23%. To je znatno manje u poređenju sa njegovim prošlogodišnjim udelom u portugalskoj proizvodnji struje od 37%.

Porast energije sunca, uvoz struje iz Španije i niža potrošnja zaštitile su zemlju od negativnih efekata niske proizvodnje u hidroelektranama koje su isporučile 15% električne energije, preko 10% manje nego istog meseca 2022. Tako je ukupan udeo svih fosilnih goriva u proizvodnji iznosio manje od četvrtine, nešto više nego u martu.

Hidro kapaciteti našli su se na udaru suša koje haraju i susednom Španijom, kao i Francuskom.

Bioenergija je podmirila skoro 11% proizvodnje, što znači da su svi obnovljivi izvori u Portugalu proizveli ukupno 76% struje, odnosno preko tri četvrtine.

Ali energetska tranzicija hvata zamah i u ostatku Evrope gde vetar i solar od početka godine takođe ruše rekorde: od Belgije preko Finske i Estonije do Italije.

U utorak prošle nedelje (16. maja) u Španiji su ova dva izvora proizvela više struje nego što su stanovnici trošili i to u trajanju od sedam sati, od 11 do 18 časova.

E2 portal (Klima101)