EPS ĆE OTKUPLJIVATI STRUJU IZ DVE SOLARNE ELEKTRANE

Elektroprivreda Srbije (EPS) je juče objavila da je sa kompanijama „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“ potpisala ugovore o otkupu električne energije.

Ugovorima EPS preuzima balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu na 15 godina za buduće elektrane „B2 Nova Sun“ od 9,99 megavata u Novoj Crnji i „B2 Sunspot“ od sedam megavata, u Kikindi.

To su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ove ugovore na osnovu aukcija koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS David Žarković je rekao da je „cena otkupa i balansiranja određena na tržišnim principima“.

Naveo je da će ta energija dodatno osigurati rad elektroenergetskog sistema i biće dovoljna za snabdevanje 10.000 domaćinstava.

EPS, sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji, ima više od jednog gigavata instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora što čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

Sanešto više od 30 odsto proizvodnje iz hidroelektrana, EPS se približava proizvodnji od 50 odsto iz obnovljivih izvora.

Direktor kompanija „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“ Miloš Kostić je rekao da obe elektrane imaju građevinske dozvole i ugovore sa kompanijom „MT-KOMEX“ za izgradnju po principu „ključ u ruke“, da je za obe elektrane kupljena sva oprema i radovi su u toku.

Obe elektrane biće spremne za testiranje u maju, a ukupna godišnja proizvodnja te dve solarne elektrane biće 25.000 megavat-sati. Time „nastavljamo investiciona ulaganja jer smo prošle godine pustili u rad solanu elektranu ‘Delasol’ u Lapovu, snage oko 10 megavata“, rekao je Kostić.

E2 portal (Beta)