EPS POČINJE GRADNJU PRVOG VETROPARKA U SVOM SISTEMU

Elekroprivreda Srbije počela je gradnju prvog vetroparka u svom sistemu, što će biti i prvo postrojenje za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora tog državnog preduzeća.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović kazala je da se izgradnja vetroparka Kostolac, kapaciteta 66 MW, uklapa u strategiju razvoja energetskog sektora Srbije. Strategija podrazumeva povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

„Projekat je vredan 144 miliona evra. Imaće 20 vetroturbina i biće dovoljan da snabdeva zelenom energijom 30.000 domaćinstava. Nalaziće se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova Kostolac, što znači da sa prelaskom sa uglja na čistije izvore energije možemo da koristimo i postojeće prostore Elektroprivrede Srbije i da upošljavamo ljude u novoj tehnologiji, u obnovljivim izvorima energije“, istakla je Đedović Handanović.

Očekuje se da vetropark bude priključen na mrežu u prvoj polovini naredne godine. Njegova godišnja proizvodnja od 187 gigavat-časova, treba da zameni oko 95.000 tona uglja koje bi bilo potreban za proizvodnju iste količine električne energije.

„Pored ovog projekta radi se i na drugim projektima koji će imati značajan uticaj da Elektroprivreda ima više obnovljivih izvora energije. U prvom kvartalu naredne godine očekujemo da na mreži bude prva solarna elektrana „Petka“, koja se takođe gradi u okviru termoelektrana i kopova „Kostolac“, čija je vrednost 11,6 miliona evra i finansira se iz sopstvenih sredstava Elektroprivrede“, kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla kako je posebno važno da se energija iz obnovljivih izvora, koja se bude proizvodila u novoizgrađenim postrojenjima, pre svega koristi za domaće tržište.

„Time ćemo imati više zelene energije u našem energetskom sektoru, ali i zdraviju životnu sredinu i pre svega veću energetsku sigurnost, bezbednost i nezavisnost što je naš streteški cilj“, dodala je.

E2 portal (Beta)