U SVETU BI MOGLO DA SE INSTALIRA 1TW SOLARNIH ELEKTRANA GODIŠNJE

Foto/Ilustracija: Pexels

Svet bi mogao da instalira 1 TW solarnih elektrana godišnje do kraja decenije, pri čemu bi rekord od 800 GW godišnje mogao biti ostvaren već u 2027. godini, navodi se u izveštaju Global Market Outlook koji je objavila organizacija Solar Power Europe. Ove godine, mogli bismo da instaliramo 400 GW solarnih kapaciteta.

Kako navode autori izveštaja, solar je poslednjih godina u ekspanziji, počev od 2022. godine kada je instalirano 239 GW nove solarne energije, što je 45% više kapaciteta solarne energije u odnosu na prethodnu godinu.

Broj zemalja koje instaliraju 1 GW godišnje takođe raste, od 17 koliko ih je bilo 2021. godine, do 26 naredne godine. Broj ozbiljnih solarnih tržišta će se udvostručiti već 2025. godine, kada će više od 50 zemalja instalirati barem 1 GW solarnih kapaciteta godišnje, prognozira izveštaj.

Razloge za popularnost solarne energije autori izveštaja vide u dva ključna razloga – svestranosti solarnih elektrana i povoljnoj ceni. Kako ističu, solarne elektrane postaju ključni akter na geopolitičkoj energetskoj mapi, čija svestranost ih izdvaja od drugih izvora energije. Kada se kombinuju sa drugim obnovljivim izvorima i skladištenjem, današnje hibridne solarne elektrane mogu pružiti napajanje 24/7 i ponuditi pomoćne usluge na tržištima električne energije.

– Ako se kombinuje sa toplotnim pumpama, solarna energija takođe omogućava elektrifikaciju i dekarbonizaciju sektora grejanja i transporta, istovremeno osnažujući potrošače na lokalnom nivou, što nijedna druga tehnologija proizvodnje energije ne može – tvrde autori izveštaja.

Solarna energija jeftinija od nuklearne

Drugi razlog popularnosti je cena. Prvi put je došlo do povećanja troškova solarnih elektrana zbog inflacije i problema u lancima snabdevanja, ali, kako se navodi, solarna energija je ostala jeftinija od energije iz fosilnih goriva i nuklearne energije. Budući da su problemi u lancu snabdevanja uglavnom prevaziđeni, a proizvodnja fotonaponskih panela dostiže ogromne razmere, cene su značajno pale i autori očekuju da budu još niže nego pre pandemije.

– To će dodatno podstaći potražnju. Generalno, više nego ikada smo sigurni da će solarna energija brzo napredovati u narednim godinama. Brzina će zavisiti od regulatornog okruženja potrebnog za podršku tom rastu – od jednostavnijih dozvola i jačih kapaciteta elektroenergetske mreže, do podržanih hibridnih rešenja za skladištenje – navodi se u izveštaju.

Upravo su ove stavke izdvojene kao ključne prepreke za razvoj solarnog sektora. Od 26 zemalja sa značajnim solarnim sektorom, 20 prijavljuje ograničenja u elektroenergetskoj mreži kao ključnu prepreku razvoju solarnih elektrana. Među preprekama su i nedostatak fleksibilnosti i skladištenja u nacionalnim elektroenergetskim sistemima.

E2 portal (eKapija)