USVOJENA DIREKTIVA O JAČANJU POLOŽAJA POTROŠAČA U ZELENOJ TRANZICIJI

Foto: Depositphotos

Savet Evropske unije usvojio je danas direktivu o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji koja će, između ostalog, štititi potrošače od obmanjujućih „zelenih“ tvrdnji, uključujući neopravdane tvrdnje o smanjenju ili neutralizaciji emisija ugljen-dioksida.

To znači da trgovci neće moći da tvrde da proizvod ima neutralan, smanjen ili pozitivan učinak na životnu sredinu na osnovu neproverenih podataka.

Direktiva će takođe poboljšati informacije dostupne potrošačima kako bi im pomogla da donose ekološke i cirkularne izbore.

Proizvodi širom Evrope će, na primer, imati usklađenu oznaku s informacijama o komercijalnoj garanciji trajnosti.

„Zahvaljujući direktivi koja je danas usvojena, potrošači će biti bolje informisani, bolje zaštićeni i bolje opremljeni da budu pravi akteri zelene tranzicije“, izjavio je belgijski minister ekonomije Pjer-Iv Dermanj.

Direktivom se pojašnjava odgovornost trgovaca u slučaju informacija (ili nedostatka informacija) o ranoj zastarelosti proizvoda, nepotrebnim ažuriranjima softvera ili neopravdanoj obavezi kupovine rezervnih delova od originalnog proizvođača.

Novim pravilima biće poboljšana prava potrošača izmenama Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi (UCPD) i Direktive o pravima potrošača (CRD) i njihovom prilagođavanju zelenoj tranziciji i cirkularnoj ekonomiji, saopštio je Savet EU.

Nakon što je Savet odobrio predlog Evropskog parlamenta, direktivu treba da potpišu predsednici EP i Saveta posle čega će biti objavljena u Službenom listu EU i stupiće na snagu 20 dana od objavljivanja.

E2 portal (Beta)