ESG LIDERKE REGIONA – BILJANA BREJTVEJT

Od 24. do 26.aprila će se u Porto Montenegru održati ESG Adria Samit, koji će drugu godinu za redom privući brojne zvanice iz regiona i sveta. Tim povodom smo razgovarali sa Biljanom Brejtvejt, izvršnom direktorkom kompanije Sustineri Partners i osnivačicom ESG Adria Samita.

Da li možemo da napravimo osvrt na prethodni samit i kakva su očekivanja za ovogodišnji?

ESG Samit je po prvi put održan u aprilu 2023. godine, pod imenom ESG Samit Zapadnog Balkana, i ujedno postao prvi regionalni događaj, posvećen održivom razvoju i dijalogu o odgovornosti biznis sektora u pogledu ekoloških, društvenih i standarda odgovornog korporativnog upravljanja. Inauguralni ESG Samit je bio svojevrsna prekretnica kada je u pitanju dijalog o primeni standarda zaštite životne sredine i društvene zajednice, održivog razvoja, kao i odgovornog korporativnog upravljanja (ESG standarda) u regionu. Događaj je okupio više od 450 učesnika, uglednih zvanica: predstavnika regionalnih vlada, međunarodnih institucija, eksperata i poslovnih lidera iz više od 150 kompanija, koje su pokazale spremnost da prate i usvajaju nove standarde i savremene prakse u načinu kako upravljaju svojim poslovanjem.

Zbog velikog interesovanja, učesnika, kao i brojnih regionalnih kompanija, Samit je ove godine proširen na Adria region, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, što je bilo i prirodan korak napred. Ceneći značaj samog koncepta održivog razvoja za Crnu Goru i ceo region, Vlada Crne Gore drugu godinu zaredom podržava realizaciju ESG Adria Samita kroz strateško partnerstvo sa Sustineri Partners i Porto Montenegrom, kao organizatorima ovog velikog događaja, a ove godine Samit se reazlizuje pod pokroviteljstvom Predsednika Crne Gore, što daje još veći značaj regionalnom skupu koji okuplja brojne zvaničnike i lidere iz regiona i sveta.

ESG Adria Samit, održaće se u Porto Montenegru od 24. do 26. aprila 2024. godine i već sada očekujemo više od 600 učesnika, uglednih zvanica iz regiona i sveta. Samitu će prisustvovati predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, predsednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, što je ujedno i njena prva zvanična poseta Crnoj Gori.  Na Samit dolazi i Federika Mogerini, rektorka Koledža Evropa i bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i nekadašnja potpredsednica Evropske komisije, Dunja Mijatović, ekspertkinja za ljudska prava i bivša komesarka za ljudska prava u Savetu Evrope, regionalni ministri, brojne kompanije i eksperti.  

Ove godine, pod sloganom „Djeluj sada za održivo sjutra“ okupićemo brojne visoke zvaničnike, predstavnike finansijskih institucija, lidere iz poslovnog sektora, međunarodnih organizacija, kao i globalne stručnjake, predstavnike regionalnih medija, civilnog društva i akademske zajednice, kako bismo razgovarali o inovacijama, rešenjima u oblasti održivog razvoja, obnovljivih izvora energije, veštačke inteligencije, novim platformama, inicijativama i investicijama koje mogu ubrzati tranziciju ka održivijoj budućnosti i ESG agendi u Adria regionu i šire.

Ovogodišnjem Samitu prisustvovaće i Tim Reid,  izvršni direktor UK agencije za finansiranje izvoza (UK Export Finance), što je i prva poseta predstavnika ove institucije regionu Zapadnog Balkana. Sa zadovoljstvom najavljujemo i važna partnerstva s ključnim međunarodnim finansijskim institucijama, odnosno Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC, kao deo grupacije Svetske banke), kao i prisustvo regionalnih predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i međunarodno poznati eksperti i inovatori, poput Anino Emuwa, osnivačice međunarodno poznate organizacije 100 Women@Davos, svetski poznate arhitektice Yasmine Mahmoudieh, Rikard Scoufias, predsednik HEREMA – Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company, Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, kao i predstavnici brojnih regionalnih kompanija.

Gde se naš region nalazi po pitanju uvođenja ESG standarda?

Ulaganje u zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i odgovorno korporativno upravljanje (ESG) doživelo je značajan porast poslednjih godina. Uključivanje principa ESG u poslovne strategije postalo je neophodnost za sve kompanije i važan faktor izgradnje dugoročnog održivog poslovnog uspeha.  Evropska regulativa i propisi, koji su već duže vreme aktuelni u zemljama Evropske unije, postaju stvarnost i u zemljama našeg regiona, posebno važni za kompanije u našem reginu, koje su deo internacionalnih grupacija ili učestvuju u lancu snabdevanja i imaju dodir sa globalnim tržištima. Tako da recimo, sve veće banke kod nas, u većoj ili manjoj meri, integrišu ESG standarde i kredite uslovljavaju tim standardima, zato što oni moraju da izveštavaju u skladu sa ESG regulativom. 

Evropska unija je ubedljivo najveći investitor i trgovinski partner našeg regiona, pa tako ukoliko želimo da pristupamo evropskim tržištima,  neophodno je da poštujemo direktive EU u delu ESG regulacije (EU Corporate Sustainable Reporting Directive – CSRD) i njihovu taksonomiju (EU Taxonomy Regulation). U praksi,  to znači da svaka evropska kompanija proverava da u lancu snabdevanja niko od njihovih partnera ne predstavlja rizik po životnu sredinu, korišćenje obnovljivih izvora energije u poslovanju, ljudska prava, korporativno upravljanje, što naše kompanije, koje žele da zadrže taj nivo poslovanja i budu integrisane sa evropskim tržištima, stavlja pred ozbiljne zadatke, jer strane kompanije neće prihvatiti reputacione rizike. Investitori, kao i banke, takođe obraćaju pažnju na usklađivanje poslovanja kompanija sa ESG kriterijumima i pre ulažu novac u projekte takvih preduzeća. Odgovorne firme time imaju mnogo lakši pristup finansiranju, jer privlače investitore koji se fokusiraju na održive i odgovorne investicije i jasno postavljene ESG strategije i ciljeve. Tako uvođenje ESG standarda postaje investicija, i svaka kompanija koja hoće dugoročno da osigura profitabilnost mora integrisati ESG agendu u svoje poslovanje.

Bez obzira na to što orjentisanost ka ESG agendi može da dovede do smanjenja troškova i značajnih ušteda, u regionu je svest o ESG-u niža u odnosu na zemlje članice Evropske unije. Pomaci su vidljivi u poslednjih godinu dana, pa se sve  više o ESG standarima razgovara, ne samo u poslovnoj zajednici, već i na nivou ekonomija regiona. Prepoznajući potrebu u celoj Adria regiji za podizanjem svesti o značaju ESG-ja, davanja prioriteta održivom razvoju, deljenjem najboljih svetskih praksi, ali i pokretanje diskusije i dijaloga o neophodnosti primene ESG principa, kao Sustineri Partners, 2023. godine smo pokrenuli ESG Adria Samit, sada već vodeći regionalni događaj posvećen upravo zelenoj tranziciji, održivom razvoju i odgovornom korporativnom upravljanju.

  • Šta je potrebno kako bismo brže napredovali na tom polju?

Podizanje svesti o važnosti ESG standarda, regionalna partnerstva i saradnja, kao i postojanje platformi za pokretanje inicijativa će u  mnogome ubrzati su ono što nam je neophodno. EGS Adria Samit je upravo usmeren na povezivanje i kao regionalni događaj pružamo platformu za stvaranje partnerstava i povezivanje, zbog čega nam je zadovoljstvo što će Samitu prisustvovati predstavnici više od 150 kompanija, iz oblasti energetike, bankarstva, finansija, IT-ja, turizma, prava, konsultantskih usluga, tržišta nekretnina, prehrambene i prerađivačke industrije. Uloga regionalnih vlada i sistemske promene su izuzetno važne, zato na Samitu posebnu pažnju posvećujemo ulozi donosioca odluka u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji.

Dodatno, verujemo da postoji veliki prostor i potencijal kako vlade, međunarodne organizacije poput IFC-a, EBRD-a, centralnih banaka i komercijalnih banaka mogu sarađivati na kreiranju politika, okvira i poticaja koji podstiču održiva ulaganja i finansijske prakse i čine održive finansije mogućim i sve značajnijim u našem regionu.

Teme zelene tranzicije, obnovljivih izvora energije, izgradnje solarnih elektrana, reciklaže, depozitnih sistema i investicija u “čistu energiju” od velikog značaja za sve kompanije i biznise, zbog čega se i prožimaju kroz ceo Samit, zato nam je važno učešće kompanija i njihova spremnost da što više svoje poslovanje i poslovne strategije prilagode upravo ESG standardima i regulativi koja dolazi iz sveta.

  • Da li se nešto menja po pitanju rodne ravnopravnosti, koliko su žene trenutno prisutne na rukovodećim pozicijama?

Veća rodna ravnopravnost u regionu, ali i šire, nam je neophodna i preduslov za put u zajedničku prosperitetniju budućnost, i to je zajednička borba svih nas, svakog muškarca i  žene.

Prošle godine u  okviru ESG Samita, zvanično smo pokrenuli “Women on Boards Adria” (WOBA) regionalnu ​inicijativu, koja za cilj ima da doprinese povećanju zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama i u  korporativnim odborima u kompanijama u Adria regionu.  Iz dana u dan, u saradnji sa brojnim korporativnim partnerima, sjajnim liderkama i liderima iz regiona, WOBA inicijativa nastavlja da raste i gradi momentum, i nastavljamo da kroz brojne regionalne aktivnosti i mentorske programe promovišemo rodnu ravnopravnost, podstičemo inkluzivno odlučivanje u kompanijama na svim nivoima, uklonimo prepreke za ulazak žena u upravne odbore i ubrzamo tempo njihovog napredovanja ka najvišim pozicijama u kompanijama  Adria regiona.

U novembru 2022. godine, usvojena je EU Direktiva o ženama u upravnim odborima, koja definiše jasno opredeljenje Evropske unije ka većem učešću žena u upravnim odborima i na drugim liderskim pozicijama unutar kompanija, sa ciljevima zacrtanim za 2026. godinu. Ova direktiva predstavlja značajnu prekretnicu ne samo u Evropi, već i globalno, budući da njen uticaj već prevazilazi granice Evropske unije.

Kroz delovanje neprofitnog udruženja Women on Boards Adria, saradnju sa vladama, organizacijama, kompanijama i međunarodnim organizacijama nastojimo da upravo standarde Evropske unije i najbolje prakse približimo zemljama regiona.

Želimo da osnažimo žene, pripremimo kompanije za poslovanje po evropskim standardima, a sve sa ciljem jačanja nasih ekonomija, društvene kohezije i pripreme regiona za pridruživanje Evropskoj uniji. Glavni argument za ravnopravniju zastupljenost žena na upravnim odborima i na rukovodećim pozicijama ne veže se samo za pravičnost i želju žena za većom inkluzivnošću – brojne studije su pokazale da kompanije koje imaju više žena u upravnim odborima donose bolje dugoročne poslovne odluke, i ostvaruju bolje poslovne rezultate, posebno u segmentima veće produktivnosti i profita, ali imaju i bolji poslovni imidž, mnogo lakše privlače i zadržavaju talente, i da su i inovativnije i kreativnije. Govorimo o agendi koja je u interesu kompanija, u interesu jačanja naših ekonomija i društva u celini.

Trenutna situacija, procentualno gledano, nije ista u celom regionu, pa ni u Evropskoj uniji.  Neke zemlje Zapadnog Balkana su se približile proseku Evropske unije, a neke pak čeka duži put ka tome, ali ono što svima treba da nam bude važno je upravo iskustvo Evropske unije, koje nam govori da se promena bez obavezujućih kvota i ciljeva koje donosi EU direktiva ne događa, ili se događa suviše sporo. Zemlje sa trenutno najboljom statistikom kao na primer, Francuska, Italija, Holandija i Španija, koje su uvele kvote u domaće zakonodavstvo pre nego što je Direktiva usvojena sada se ističu i kao globalni lideri, budući da imaju između 35% i 44% žena u upravnim odborima.  

  • Kako se zaposleni u Sustineri Partners odnose prema životnoj sredini, na koji način se trudite da budete energetski efikasni i eco-friendly?

Sustineri Partners, kao ESG konsultanstka kompanija, je nastala iz želje da doprinesemo održivom razvoju, zaštiti životne sredine i odgovornom korporativnom upravljanju u našem regionu, zbog čega se u svom poslovanju trudimo da osnažujemo regionalne vlade, kompanije i organizacije da održivost stave u središte svog programa i rada. o je u fokusu našeg delovanja, svih naših inicijativa, ali i partnerstava. Kroz brojne regionalne inicijative, a ESG Adria Samit je jedna od naših najznačajnijih inicijativa, kao i strateška partnerstva, nastojimo da dodatno podržimo razvoj celog regiona i ubrzamo sprovođenje ESG agende, održivi razvoj, ali i donesemo nove ekspertize i tehnologije u naš region.

Eskpertiza Sustineri Partners tima, široko poznavanje evropskih i drugih međunarodnih okvira i standarda, kao i praktično znanje i iskustvo za postizanje promjena na terenu, posebno u regionalnom kontekstu, u mnogome doprinose  razvoju, edukaciji, ali i pripremaju kompanije za ESG standarde i sve ono što dolazi u narednom periodu, a što je već sada aktuelno u Evropskoj uniji. Zato smo odabrali zemlje Zapadnog Balkana, kao i Adria region, kao fokus našeg delovanja i rada. Nastojimo da svakodnevno se vodimo ESG standardima i merilima, pa tako ove godine na ESG Adria Samitu, a u saradnji sa TOMRA kompanijom, ćemo po prvi put u Porto Montenegro i Tivat  omogućiti da posetioci na licu mesta recikliraju plastiku u reciklomatima, edukujemo ljude, ali i kroz dela pokažemo važnost reciklaže i pravilnog odlaganja otpada.

Cirkularna ekonomija je neizostavan deo zaštite životne sredine, pa tako na svim našim događajima je sve od recikliranog materijala. Kroz sve naše aktivnosti trudimo se da promovišemo inovacije, proizvode, gastronomiju iz neposredne okoline i regiona, smanjujemo upotrebu papira, što u mnogome pravi razliku. Rasipanje i gubitak hrane uzrokuju oko 10% emisija koje izazivaju klimatske vanredne situacije, s tim u vezi naše obroke na događajima, koji se ne iskoriste u “lunch” paketima na kraju dana poklanjamo narodnoj kuhinji.

Potrošačka potrošnja se pomera prema proizvodima sa ESG oznakom, a nedavno studije pokazuju da je sve veći broj ljudi, posebno novijih generacije, zasnivaju svoje odluke na poslovnoj praksi i vrednostima kada investiranje, rad ili kupovina proizvoda ili usluga od njih. ESG kretanje je već rezultiralo opipljivim koracima vidljivim u zakonodavstvu nametanje obavezujućih obaveza korporativnim akterima u pogledu ljudskih prava i ekoloških standarda, posebno u EU. Ulaganje u mlade i njhovu edukaciju nam je izuzetno važno, zato želimo da oni postanu važni partneri u formiranju agende naših budućihh događaja i inicijativa. Već sada možemo najaviti da ćemo upravo na ESG Adria Samitu, u saradnji sa Universal Capital Bankom lansirati novu regionalnu inicijativu, NextGen Adria program, koji ima za cilj jačanje svesti mladih i budućih lidera o važnosti ESG agende, njihova uloga u daljem pokretanju i osnaživanju projekata koji će ubrzati put prelaska regiona sa linearne  ka cirkularnoj ekonomiji i napraviti prostor za veću primenu inovacija, kao i upotrebe tehnologije i veštačke inteligencije u svrhu dalje zelene tranzicije i većeg održivog razvoja u regionu.

E2 portal