EU NA PUTU KA DEKARBONIZACIJI

Novi komesar Evropske unije za klimu, Vopke Hoekstra, pismenim putem se obavezao da će braniti smanjenje neto emisija gasova staklene bašte za 90 odsto do 2040. godine, potez za koji finansijski analitičari kažu da će cene ugljenika u EU dovesti iznad granice od 400 evra.

Ranije ove nedelje, bivši holandski ministar spoljnih poslova bio je pod pritiskom zelenih i levičarskih poslanika da pokaže svoju posvećenost ambicioznim klimatskim politikama EU tako što će zauzeti stav o klimatskom cilju EU za 2040. godinu, koji bi trebalo da bude predstavljen početkom sledeće godine.

Njegov odgovor je bio nedvosmislen, rekao je da će braniti minimalni cilj od najmanje 90% neto smanjenja do 2040. godine.

Cilj za 2040. odrediće snabdevanje emisijama CO2 u šemi EU za trgovinu emisijama, koja postavlja ograničenje na emisije ugljenika velikih industrijskih emitera. Prema istraživačima iz Londonske berze grupe (LSGE), cilj od 90% za 2040. bi doveo do porasta cena ugljenika u EU „iznad 400 evra do 2040. godine“.

Cene ugljenika na EU ETS trenutno iznose 81 € po toni, nakon što su dostigle maksimum od 100 €/t u februaru ove godine. Sa trenutnim ciljem dekarbonizacije za 2030. od -55%, očekuje se da će cena ugljenika u EU porasti na 160 evra/t do kraja decenije, prema najnovijoj analizi LSGE-a.

„Cilj EU za dekarbonizaciju od 90%, ako se ispuni, biće skoro potpuna dekarbonizacija u industriji električne energije, proizvodnje, transporta i građevinarstva – stvarajući sistem trgovine emisijama koji će verovatno izgledati veoma različito od ETS-a koji sada imamo“, rekla je Paula VanLaningam, direktor LSEG Carbon Research.

„Važno je naglasiti da cena od 400 evra po toni nije trošak dekarbonizacije, već potencijalni trošak sa kojim se suočavaju preduzeća koja ne uspeju da se dekarboniziraju prema scenariju od 90 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Evropska komisija trebalo bi da iznese svoj plan klimatskih ciljeva za 2040. godinu u prvom kvartalu sledeće godine, predlog koji će biti podnet na odobrenje državama članicama EU i Evropskom parlamentu, koji će imati konačnu reč.

Hoekstra je rekao da će o predlogu Komisije za 2040. podneti Evropski naučni savetodavni odbor za klimatske promene, koji se zalagao za ciljni opseg od 90-95 odsto u mišljenju dostavljenom u julu.

„Naravno, uradićemo detaljnu procenu uticaja i analizirati različite scenarije, puteve smanjenja, troškove i koristi“, rekao je Hoekstra poslanicima EP tokom svog parlamentarnog saslušanja u ponedeljak, rekavši da će plan Komisije za 2040. biti kolegijalna odluka koju će doneti 27 komesara EU.

„Ali mogu da vam ponudim svoju jasnu posvećenost: ponašaću se u skladu sa savetima odbora. Koristiću sve raspoložive instrumente kako bih omogućio EU da dostigne minimalni preporučeni cilj od 90% neto smanjenja. I radiću na tome da dovedem našu industriju“, rekao je poslanicima EP.

Cilj od 90% podržao je i Maroš Šefčovič, slovački komesar EU koji je do sada bio zadužen za međuinstitucionalne odnose u Komisiji, a sada je imenovan da nadgleda ukupnu koordinaciju zelenih politika Evrope.

U pisanom odgovoru evroposlanicima naveo je da je rad na proceni uticaja uveliko u toku kao i da će cilj za 2040. i odgovarajući budžet za ugljenik postaviti jasnu putanju za deceniju između 2030. i 2040. godine, čime će se obezbediti jasnoća i predvidljivost ekonomskim akterima kao i građanima.

Upitan da li su odgovori dvojice kandidata za komesare obavezujući za Brisel, portparol EU je rekao da se odluke u izvršnoj vlasti EU uvek donose „kolegijalno“ među 27 članova Komisije i da ne može da prejudicira ishod.

„Taj cilj nisu postavila jedan ili dva člana. Ali mislim da ono što vidite ovde je veoma jasan stav dvojice komesara po ovom pitanju“, rekao je Tim Mekfi, portparol Komisije za klimu na redovnom brifingu za štampu u sredu.

Tržište ugljenika u EU je ove godine revidirano u pokušaju da se postignu ciljevi EU za dekarbonizaciju do 2030.

E2 portal (Euractiv)