EU ŽELI DA PODSTAKNE TRGOVINU EMISIJAMA UGLJEN-DIOKSIDA

EU će pojačati diplomatske napore da pomogne zemljama van bloka da pokrenu tržišta ugljenika u nadi da će podstaći međunarodnu trgovinu emisijama ugljen dioksida (CO2), najavio je evropski komesar za klimatske akcije Vopke Hukstra.

Sistem trgovine emisijama EU (ETS EU) najveće je svetsko tržište ugljenika i njegova vrednost je u 2023. bila oko 751 milijardu evra. Taj sistem podrazumeva da elektrane i industrije u Evropi plaćaju za svaku tonu CO2 koju emituju.

Hukstra je rekao da ohrabrivanje zemalja van EU da pokrenu slične šeme treba da bude u središtu evropskih napora u suočavanju sa klimatskim promenama narednih godina.

„Uložićemo značajne napore da pomognemo zemljama koje žele nešto poput ETS ili malo drugačije po dizajnu“, rekao je Hukstra na jednom događaju u briselskom nezavisnom institutu Brugel, preneo je Rojters.

„Videćemo više tržišta ugljenika i na kraju ćemo morati da ih povežemo“, rekao je evrokomesar.

Kako prenosi Rojters, Evropska komisija planira da pokrene radnu grupu koja će nuditi pomoć kod uspostavljanja tržišta ugljenika.

Tržišta ugljenika koja funkcionišu, pored EU, već imaju Kina, Britanija i Kalifornija.

Međutim, uz razlike među šemama u pogledu cene CO2, dizajna ili sektora koje pokrivaju, postignut je mali napredak u povezivanju i omogućavanju trgovine CO2 između zemalja.

EU je inače uznemirila neke zemlje planom da svojoj politici cene ugljenika da međunarodnu dimenziju uvođenjem prvog u svetu nameta na ugljenik na uvoz robe, uključujući čelik i cement, od 2026.

E2 portal (Beta)