EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI

Evropska nedelja mobilnosti se održava svake godine u periodu od 16. do 22. septembra s ciljem preispitivanja alternativa održivog prevoza u gradovima. Podsticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prevoza, poput hodanja i vožnje bicikla, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitet vazduha, ali i sopstveno zdravlje, i urbane prostore učiniti prijatnijim mestima za život i rad.

Slogan ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti „Mobilnost sa nultim emisijama za sve!“ (“Zero-emission mobility for all!”) odražava ambiciozan cilj ugljenično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, koji je istakla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, na predstavljanju Evropskog zelenog plana.

Ovogodišnjom temom se takođe želi istaći važnost prevoza s nultim emisijama. Uprkos različitim klimatskim i geografskim uslovima širom evropskih urbanih područja, moguće je preduzeti mere za podsticaj ugljenično neutralne i urbane okoline.

Zbog toga Evropska nedelja mobilnosti služi i za podsticanje ljudi i lokalnih vlasti da preduzmu korake kako bi postigli dugoročan cilj ugljenično neutralnog kontinenta. Ova manifestacija se sastoji od tri glavne komponente: nedelje aktivnosti, trajnih mera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pešačkih zona, uvođenje sistema javnih bicikala, unapređenje sistema javnoga prevoza kao i „Dana bez automobila“ koji se održava 22. septembra i predstavlja centralni događaj Evropske nedelje mobilnosti.

Nagrade se dodeljuju u dve kategorije – jedna evropskim gradovima većim od 50.000 stanovnika, a druga manjima od te brojke. Njima je 2012. godine dodata i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (Sustainable Urban Mobility Planning – SUMP), a od prošle godine se dodeljuje i Nagrada za sigurnost u gradskom saobraćaju.

Podsetimo, dobitnici nagrada u 2019. godini bili su Kruševac, u kategoriji velikih gradova (2018. portugalski Lisabon) i grčka Karditsa u kategoriji gradova manjih od 50.000 stanovnika (2018. nemački Lindau). Nagradu za održivu mobilnost (SUMP) u 2019. osvojio je Brisel, dok je Nagrada za sigurnost u gradskom saobraćaju po prvi put dodeljena španskom gradu Pontevedra.

Ove godine u Evropskoj nedelji mobilnosti učestvuje 40 zemalja i 2.014 gradova, a sve prijavljene aktivnosti i događaje možete naći na www.mobilityweek.eu.

E2 portal