FIRME OD FEBRUARA OVE GODINE U OBAVEZI DA IZVEŠTAVAJU O DRUŠTVENOJ ODGOVORNOSTI

Firme u Srbiji su u obavezi da od 1. februara da izveštavaju i o nefinansijskim podacima, koji se odnose na društvenu odgovornost, korporativno upravljanje i zaštitu životne sredine, prema direktivi Evropske unije. Od 2026. godine plaćaće se i novčane kazne za nekontrolisanu emisiju štetnih gasova, prenosi Paragraf.rs.

Nekad je bilo dovoljno da firma vodi knjigovodstvo i ima protivpožarnu zaštitu kako bi izašla na tržište. Sada firme moraju da brinu i o takozvanim ESG standardima – tačnije, da vode računa o transparentnom rukovođenju, rodnoj ravnopravnosti, rasponu plata, reciklaži i poreklu sirovina i energije.

„To su firme koje imaju poslovanje na svetskom tržištu za koje takvi zahtevi nisu novost. Ali, mislim da ponašanje na lokalnom tržištu već sada pod radarom stranih investitora i velikih firmi koje će početi da izbegavaju one koji nemaju ESG strategije„, navodi Biljana Bogovac, direktorka kompanije Price Waterhouse Coopers za Srbiju.

Počele su i prve obuke za primenu standarda, navodi se u saopštenju.

„Pre svega imamo problem sa metalskom industrijom jer će oko 2.000 kompanija iz Srbije biti u obavezi krajem januara da podnesu prvi izveštaj o emisijama. Situacija nije ništa bolja ni u EU pošto je u isto vreme ta regulativa uvedena i za EU i za ostatak sveta. Prema nekim statistikama u septembru oko 50 odsto kompanija u EU nije znalo da će morati da integriše te izveštaje“, navodi Radman Šelmić, savetnik direktora PKS-a za zelenu ekonomiju.

E2 portal (Nova ekonomija)