PROIZVOĐAČI VETROTURBINA U GUBITKU

U poslovnoj godini koja je završena u septembru, nemački proizvođač opreme za elektrane Simens Enerdži je poslovao sa neto gubitkom od 4,6 milijardi evra zbog problema u poslovanju sa vetroparkovima.

Većina problema je otkrivena u delovima vetroturbina od 108 gigavata, uključujući i lopatice. Analiza je otkrila „nenormalne vibracije nekih komponenti“, preneli su oni, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vetroturbina na moru.

Kompanija je u sredu preliminarno saopštila da je u periodu od oktobra do decembra, kada se izuzmu posebne stavke, ostvarila dobit od 208 miliona evra. U istom periodu prošle poslovne godine zabeležili su gubitak od 282 miliona evra.

Gledajući celu poslovnu godinu, sektor vetroelektrana bi trebalo da zabeleži poslovni gubitak od dve milijarde evra, potvrdili su iz kompanije.

Spor tempo širenja mreže

Generalni direktor Simens Enerdžija, Kristijan Brač tvrdi da su osnove energetskog sektora u celini snažne, ali problem je u tempu širenja mreže.

Ako bi se kapaciteti širili sadašnjim tempom, pri čemu Kina igra vodeću ulogu, svet ih neće utrostručiti do 2030. godine, kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch.

Poskupljenje sirovina i delova i dugotrajni postupci izdavanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u celom sektoru, uprkos velikoj potražnji, napomnjije Rojters.

U sredu je danski Orsted najavio reviziju portfelja i sminjenje broja radnih mesta, nakon otpisa odloženih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju da smanje fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 miliona evra) do 2026. godine.

Suočavanje sa novim izazovima

Njegov domaći konkurent Vestas obavestio je da je u poslednja tri meseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali generalni direktor upozorava da će se sektor suočiti sa izazovima i u 2024. godini.

„Tržište više ne funkcioniše“, rekao je Deni van Desburg iz holandske kompanije za upravljanje imovinom APG Aset Menadžment, koja poseduje akcije u Vestasu, Orstedu i Simens Enerdžiju, prema podacima LSEG.

Vlade bi trebalo da pomognu u uspostavljanju modela koji raspoređuje profit kroz lanac vrednosti, smatra Van Desburg.

E2 portal (Seebiz)