SOLARNA ELEKTRANA NA KROVU CENTRA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DECU U NOVOM SADU

Od juče radi fotonaponska solarna elektrana na krovu Centra za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu.

Elektrana od šest kilovata proizvodiće 7.400 kilovat-sati električne energije godišnje. Očekivana ušteda emisije gasova staklene bašte za vek trajanja elektrane od 25 godine iznosi oko 200 tona CO2 ekvivalenta, što je jednako s 17 hektara drveća.

Solarna elektrana je donacija Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, a na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Direktorka GIZ-a u Srbiji Daniela Funke je na svečanosti u Novom Sadu rekla da GIZ podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije.

„Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata, prednosti koje proizlaze iz postavljanja solarnih elektrana, da bismo podstakli i druge privredne subjekte da se uključe. Podržavamo i razvoj ‘prozjumera’ (proizuvođača-potrošača) u domaćinstvima, stambenim zajednicama i privatnom sektoru“, rekla je Funke.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je ta solarna elektrana primer odgovornog ponašanja prema zajednici i partnerstva institucija Srbije i Nemačke „koje doprinosi boljitku društva, a posebno podršci ranjivim grupama kao što su deca sa problemima u ponašanja“.

Đedović Handanović je istakla da njeno ministarstvo i GIZ sarađuju na unapređenju zakonodavnog okvira za oblasti kupaca-proizvođača (prozjumera) električne energije.

„Registrovano je oko 2.700 ‘prozjumera’, ukupna instalisana snage njihovih elektrana je 42 megavata. Broj je u konstantnom porastu, kao i interesovanje građana jer se sopstvena proizvodnja električne energije iz sunčeve energije  isplati i ekonomski i ekološki. Radićemo zajedno (s GIZ-om) na sprovođenju mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u domaćinstvima, stambenim i javnim zgradama“, rekla je ministarka.

Na svečanosti je govorio i Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, i istakao značaj okupljanja na projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci.

E2 portal (Beta)