TREBINJE ĆE USKORO DOBITI NAJVEĆU SOLARNU ELEKTRANU NA BALKANU

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak sa predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables koja investira u izgradnju najvećeg solarnog parka na Balkanu u Trebinju.

Na osnovu Memoranduma o saradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables.

Projekat u Trebinju podrazumeva saradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mešoviti holding. Nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja 2. fazu celokupnog projekta.

Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbediti kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima.

To će otvoriti nova radna mesta, ali što je još važnije, imaće veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite životne sredine povećanjem udela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renevables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1. Ukupna vrednost projekta je veća od 50 miliona evra i biće najveća u BiH.

– Kubatlija će nastaviti pružati podršku svim investitorima zainteresovanim za ulaganja u BiH. Uz investicione projekte koji stvaraju nova radna mesta i donose višu dodatnu vrednost, izuzetno nam je važno privući i realizovati one investicije koje donose nove tehnologije, koji investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, i ulažu u edukaciju zaposlenih, navodi se u saopštenju.

E2 portal (Seebiz)