FRAJBURG KAO PRIMER ODRŽIVOG GRADA

Jedan od najboljih primera održivih gradova je grad Frajburg u Nemačkoj. On je jedna od najurbanijih sredina na svetu, koja duboko poštuje kulturne i arhitektonske korene, u kombinaciji sa smelim i nekonvencionalnim planskim odlukama.

Glavno prevozno sredstvo u gradu je bicikl. Na drugom mestu je javni prevoz, zahvaljujući jakoj mreži, povoljnim cenama i lakim vezama. Na tramvajima stoje baneri „Ako se dobro osećate pešačeći, i priroda se dobro oseća“. U gradu smatraju da se treba dati prioritet razvoju javnog prevoza, biciklističke i pešačke staze, i da se postavi prednost u odnosu na privatna motorna vozila.

Ima mnogo vodenih kanala, koji su još u srednjem veku korišćeni za prečišćavanje voda i gašenje požara, a posle Drugog svetskog rata su rekonstruisani u toku proširenja pešačke zone. Sada su najinteresantniji mališanima.

U gradu se trude da ojačaju lokalno tržište, tako da ne žele otvaranje velikih tržnih centara u samom centru, već jedino na periferiji grada.

Neke ulice koje su ranije bile ruinirane i napuštene, sada su oživele i rekonstruisane su građevine u njima. Srednjevekovne strukture u kombinaciji sa modernom funkcionalnošću, namamile su mnoge ljude nazad u grad.

Od 1990.godine, Frajburg ima prvo eko selo- Rizelfeld. Nalazi se na samo 15 minuta tramvajem od centra grada, odlikuju ga trospratnice i petospratnice sa mnoštvo zelenila i otvorenog prostora. Biciklisti i pešaci imaju prednost, a samo jedan na deset stanovnika ima automobil.

Većina stanova u Rizelfeldu je građena po principu pasivnih kuća sa nultom potrošnjom energije. Vlasnici stanova u stambenim zgradama dele troškove koje su mnogo pristupačniji od standardnih stanova, tako da imaju dovoljno prostora za uštede.
Maštoviti ekološki dizajn škola u Rizelfeldu ne samo da ispunjava standarde energetske efikasnosti, nego pruža inspirativno i privlačno okruženje za boravak i učenje.

Jedna od najzanimljivijih zgrada je zgrada pod nazivom „Sunčani brod“ koja ima solarne panele na vrhu, zahvaljujući kojima se prodaje višak energije a profit dele stanovnici zgrade. Ispred se nalazi parking za automobile i bicikle, mnoštvo prodavnica, preduzeća i trgovačkih objekata.

E2 portal