GRAD BEČ ULAŽE U MODERNO STANOVANJE

Zahvaljujući sredstvima javne podrške, austrijska prestonica već više od sto godina intenzivno brine o svom stambenom tržištu. Tako danas preko 60 % Bečlija živi u stanovima omogućenim podsticajnim sredstvima države.

U fazi planiranja ili izgradnje, trenutno je oko 24.000 stanova koji će se sufinansirati iznosom od 900 miliona eura, a nedavno otvoren stambeni kompleks „Gemeindebau NEU“ biće proširen za dodatnih 4.000 socijalnih stanova.

Ali, istovremeno se u Beču ulaže i u rekonstrukcijske radove, za koje je samo protekle godine obezbeđeno 75 miliona eura. Pored ovih velikih ulaganja u sklopu gradske stambene politike dodeljuju se i razne manje subvencije koje su prilagođene individualnim potrebama stanara, kako bi oni svoje domove mogli učinili što ugodnijim za život. Tako grad Beč svojim građanima, između ostalog, sufinansira postavljanje protivprovalnih vrata, modernu adaptaciju kupatila, energetsku obnovu porodičnih kuća kao i ugradnju energetski efikasnih prozora za zaštitu od buke i vrućine.

Takođe je donesena i odluka o finansiranju do 50 % troškova za postavljanje zaštite od sunca poput žaluzina i rolo zavesa.  Zahvaljujući ovakvim merama u austrijskoj metropoli je pristupačno i kvalitetno stanovanje danas postalo temeljno ljudsko pravo koje je ključno za socijalnu stabilnost, koheziju i visok kvalitet života.

E2 portal   (Eurocomm)