SVAKI PROZOR – SOLARNI PANEL

Zamislite da svaki prozor u domaćinstvu proizvodi električnu energiju!

Kalifornijski startap smatra da je pronašao način da se ovo postigne. Naime, razvili su tehnologiju koja korišćenjem energije sunca može da stvara potrebnu energiju za snabdevanje strujom.

Transformisanjem načina na koji se solarna energija prikuplja i koristi, startap „ClearView Power“ planira malu revoluciju u napajanju domaćinstava i drugih objekata električnom energijom dobijenom iz sunčeve. U pitanju je takozvano solarno staklo koje sunčevu svetlost pretvara u energiju. Pritom, primena ove tehnologije je veoma rasprostranjena: prilagođava se prozorima na kućama, višespratnicama, automobilima, ali i na staklu telefona.

Cilj ove kompanije da iskoristi porast korišćenja obnovljivih izvora energije u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito zato što se očekuje da će naredne godine čista energija nadmašiti upotrebu uglja. Pritom, sunčana zemlja kao što je Kalifornija ima dovoljan potencijal da se radi upravo na ovakvom projektu.

Specifičnost ove tehnologije čini organska boja kojom se mogu premazati staklene površine. Ova boja, osim što propušta sunčevu svetlost, selektivno beleži i nevidljive infracrvene zrake te svetlosti.

Nedostatak ovog projekta ogleda se u relativno niskoj delotvornosti. Prozorski solarni paneli uspevaju da proizvedu oko dve trećine energije koju proizvode tradicionalni solarni paneli. Njihovo instaliranje je nešto skuplje od instalacije „običnog“ prozora, okvirno za oko 20 odsto.

Ipak, njihovom upotrebom može se dostići nulta neto potrošnja energije kod velikih zgrada, odnosno one bi mogle da proizvode onoliko električne energije koliko i troše.
Za sada, instalacija ovih prozora još uvek je ograničena dimenzijama, ali radi se na tome da se uskoro proizvode u svim veličinama.

E2 portal   (Energetski portal)