FRANCUSKA UVODI „VREMENSKU PROGNOZU“ ZA STRUJU

Građani Francuske će stalno biti obaveštavani o opterećenju elektromreže. Kad se upali „crveni alarm“, trebalo bi hitno da prištede struju kako ne bi bilo nestanaka tokom zime. Veliki problem su zastarele nuklearke.

Francuska pred zimu uvodi izveštaje o stanju električne energije u zemlji koji će podsećati na vremensku prognozu. Na televiziji, nakon uobičajene vremenske prognoze ili u pauzi između emisija, biće saopštavane informacije o opterećenju elektromreže sa zelenim, žutim i crvenim simbolima.

Taj „semafor“ je deo nacionalnog plana uštede energije koji vlada predstavlja ovog četvrtka, izvestio je list Le Parisien, a prenosi DW.

Država se nada da će na ovaj način dopreti do 80% ljudi u Francuskoj kako bi uticala na potrošnju električne energije. U zavisnosti od boje na „energetskom semaforu“, stanovništvo bi trebalo da zna da li i koliko mora da štedi, kako bi se izbegli eventualni nestanci struje.

Nacionalna elektroenergetska kompanija RTE takođe objavljuje informacije o očekivanom opterećenju električne mreže na internetu pod motom „écoWatt“.

Polovina nuklearnih elektrana van stroja
Zelena boja označava da su potrošnja i proizvodnja struje u ravnoteži, žuta da je sistem opterećen, a crvena da postoji opasnost od nestanka struje ukoliko se potrošnja ne obori.

Od građana se traži da smanje potrošnju između 8 i 12 časova, te između 18 i 20 sati, recimo tako što će mašinu za veš ili rernu uključiti u drugo vreme.

Strah od manjka struje u Francuskoj, čije snabdevanje se uveliko temelji na nuklearnoj energiji, dolazi zbog problema sa zastarelim reaktorima. Polovina od 56 nuklearnih elektrana trenutno je van mreže zbog održavanja.

Francuska se oslanja i na električnu energiju iz Nemačke, zauzvrat želi da pomogne susedu u dobavljanju gasa. Osim toga, pretposlednja francuska elektrana na ugalj, Loren blizu nemačkog Zarbrikena (Saarbrücken), ponovno je puštena u rad, navodno privremeno.

E2 portal (DW)