SVE VIŠE RESTORANA I PRODAVNICA U PARIZU KORISTI VIŠEKRATNU STAKLENU AMBALAŽU

Grad Pariz je krajem juna 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekat sa ciljem rešavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana se u Parizu prikupi čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju restorana i prodavnica koje se uključuju u projekat, sistem kaucije na posude za hranu se vraća na velika vrata.

Svi kupci i korisnici usluga zainteresovani za učestvovanje u ovom projektu treba da preuzmu mobilnu aplikaciju GreenGo, a restorani i prodavnice im besplatno daju na korišćenje višekratnu staklenu ambalažu. 

Kupci posudu treba da vrate u restoran u roku od mesec dana, a ako to ne učine, naplaćuje im se iznos od 10 eura. Vraćene posude peru se u restoranu i ponovno se vraćaju u sistem.

Posluživanje brze hrane u Parizu stvara više od 15 tona otpada dnevno, dok u celoj Francuskoj sektor brze hrane godišnje proizvodi čak više od 13 milijardi jednokratnih posuda, odnosno oko 200.000 tona ambalaže!

Borba protiv plastike za jednokratnu upotrebu trebalo bi da u Parizu i širom Francuske bude značajno lakša od 1. januara 2023. godine. Naime, restorani brze hrane od početka sledeće godine moraju da koriste višekratne posude za jela i pića koja se poslužuju na licu mesta (čaše, poklopci, tanjiri, činije, pribor za jelo).

E2 portal