FRANCUSKI BREND VEJA PROIZVEO ODRŽIVE PATIKE

Glavni grad Nemačke dobio je svoje prve patike: Minotaur VEJA x BERLIN. Održive berlinske patike dostupne su u nekoliko prodavnica i robnih kuća od 3. novembra 2022., a proizvedeno je svega 1087 pari!

Moda sve više postaje „jednokratna roba“, i to ne samo u Berlinu, već i u celoj Nemačkoj. Od 5,2 milijarde odevnih predmeta kupljenih u Nemačkoj, 40 % se retko ili čak nikad ne nosi. Zbog toga je krajnje vreme za podizanje svesti o važnosti održive mode koja će omogućiti poštene radne uslove, korišćenje izdržljivih i razgradivih materijala i održivu potrošnju. U Berlinu postoji bezbroj second hand prodavnica, dizajnera i dizajnerki sa fokusom na upcycling i reciklažu, i sertifikovanih fair fashion prodavnica. Berlin se zbog toga sve više razvija u centar ekološke mode i ne nazivaju ga uzalud „zelenom modnom prestonicom Nemačke“, a ta se reputacija mora održavati i dalje razvijati.

Zbog toga su u saradnji sa francuskim brendom VEJA nastale i  prve berlinske patike koje spajaju stil i održivost. Nove Minotaur VEJA x BERLIN patike izgledaju prilično jednostavno – bele su, visoke i imaju posebno kreiran retro-futuristički natpis Berlin u crvenoj boji. Održive berlinske patike proizvedene su u poštenim radnim uslovima u Brazilu, a za izradu su korišćeni održivi materijali poput vulkanizovanog đona, otpadaka pirinča, recikliranih guma i organskog pamuka. Zahvaljujući inovativnom procesu bojanja, za njihovu izradu nisu korišćeni hrom, teški metali ili opasne kiseline.

E2 portal