GLOBALNO ZAGAĐENJE SMANJENO ZA 30% ZBOG KORONAVIRUSA

„Najzeleniji“ svetski virus u novijoj istoriji, COVID-19 je za samo par meseci gotovo sasvim zaustavio ili usporio najveće svetske zagađivače. Uz zaključane fabričke pogone, značajno je smanjio i međunarodni transport automobila, kamiona, autobusa, aviona, brodova…

Prema podacima koje je na temelju satelitskih snimaka nedavno objavila NASA, svetska emisija ugljen-dioksida smanjena je od početka korona krize za najmanje 30 odsto. Ako se u ovome zlu koje čoveku napada pluća može pronaći neko dobro, onda je ono najvidljivije u brzoj regeneraciji vazduha i pluća naše planete.

Prvi vizuelni efekti čišćenja atmosfere usled virusa korone bili su vidljivi iz svemira u kineskoj pokrajini Hubei, gde je nakon proglašenog karantina nebo dobilo plavu boju zbog zaustavljanja kompletne auto-industrije i drastičnog pada prodaje vlastitih vozila. Kinezi su prisilno značajno redukovali i potrošnju uglja i nafte, za više od 60 odsto. Zaustavljanjem proizvodnje automobila i auto-delova u Kini, kao i naknadnim prodorom virusa u Evropu i SAD, paralizovana je ubrzo i auto-industrija u gotovo celokupnom ostatku sveta.

Do sada je od koronavirusa na svetu umrlo oko petnaest hiljada ljudi, što nipošto nije zanemariva cifra. Ali, prema službenim podacima Svetske zdravstvene organizacije, od zagađenja vazduha koje je samo jedan aspekt dugogodišnje klimatske krize, svake godine na Zemlji umre više od sedam miliona ljudi.

Zagađenje atmosfere izaziva brojne plućne, srčane i neurološke tegobe, alergije, hormonske poremećaje i zloćudne bolesti, i izaziva znatan broj hospitalizacija zbog upale pluća, bronhitisa i astme.

Prethodnih dana su svi svetski mediji objavili snimke napokon providnih i čistih kanala u Veneciji u kojima su se iznova pojavila jata riba. Blokada Italije je dovela do regeneracije života pod vodom, pa se ovako čistih kanala ne sećaju ni najstariji gondolijeri.

La Serenissima nema kanalizaciju, tako da se sve otpadne vode iz decenijama prepunih hotela, restorana i apartmana, uključujući deterdžente i kozmetiku, obično cede u more. Kod Venecije sad nema ni ogromnih kruzera kao dokazano velikih zagađivača, o čijim se ograničenjima poseta već godinama raspravlja zbog straha od izgubljene zarade.

Strah od korone brzo je rasterao sve suvišne profiterske strahove. I naglim povlačenjem ručne kočnice ljudskoj pohlepi pokrenuo prirodnu obnovu našega jedinoga staništa.
Osim solidarnosti i samodisciplini, kao i činjenici da smo svi stanovnici istog sveta, ovo je jedna od najvažnijih lekcija kojoj nas kao civilizaciju uči COVID-19.

E2 portal   (Slobodna Dalmacija, Davor Krile)