GRAD MILANO PLANIRA DA ZASADI TRI MILIONA STABALA DO 2030.GODINE

S ciljem zaštite klime i podizanja kvaliteta vazduha na području Milana, u planu je sadnja čak tri miliona stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine novembra ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

Ovaj projekat urbanog šumarstva, koji se sprovodi na području glavnog grada Lombardije, pokrenule su i podržale brojne institucije kao i regionalna i lokalna samouprava. Glavni cilj istraživanja uloge zelenih površina u Milanu i njegovoj okolini bila je izrada „zelene strategije“ kojom će se poboljšati glavni zeleni sistemi unutar područja velikog parka do 2030. godine.

Naučni koordinator projekta je poznati italijanski arhitekta Stefano Boeri.

Istraživanjem je obuhvaćeno područje postojećih šumskih sistema, prikupljeni podaci o krošnji drveća, izvršeno mapiranje urbanizovanih područja, i identifikovana najkritičnija područja sa stajališta fenomena efekta urbanih toplotnih ostrva. Na osnovu navedenih aktivnosti, kao i u saradnji sa 133 grada i opštine metropolitanskog područja Milana, određene su najpotrebnije lokacije za sadnju.

Saradnja 133 grada i opštine

Saradnja lokalne i regionalne samouprave, kao i institucija uključenih u projekat ForestaMI, omogućila je izradu strateške vizije o ulozi zelenila u području Milana i pokrenula proces poboljšanja njegovih postojećih zelenih i drvorednih sistema uz podsticaje aktivnosti pošumljavanja i izgradnju velikog parka do 2030. godine.

Projektom se do 2030. godine planira sadnja tri miliona stabala, kako na unapred određenim lokacijama širom područja Milana, tako i povećanjem broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta, na krovovima i ispred glavnih ulaza u zgrade. Ove aktivnosti prepoznate su kao najefikasniji, najekonomičniji i najprivlačniji način usporavanja globalnog zagrevanja i prilagođavanja klimatskim promenama, kao i smanjenja potrošnje energije, prečišćavanja vazduha, uklanjanja sitnih čestica koje udišemo i, konačno, poboljšanja života građana.

E2 portal