GRADI SE TOPLANA NA BIOMASU U NOVOM PAZARU

U narednim danima očekuje se početak izgradnje nove toplane na biomasu u Novom Pazaru, a priprema se i potpisivanje ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, koja će biti u funkciji sledeće grejne sezone, najavio je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura u gostovanju na TV Vesti, a saopštavaju iz resornog ministarstva.

– Ukoro krećemo sa izgradnjom nove toplane na biomasu u Novom Pazaru u vrednosti od 6,5 mil EUR i pripremamo potpisivanje ugovora za novu toplanu u Majdanpeku. Ljudi već prepoznaju prednosti daljinskog sistema grejanja i sami se javljaju da pređu na taj sistem gašenjem svojih individualnih kotlarnica.

Trenutno se u sistemu nalazi oko 650.000 korisnika i taj broj će se povećavati izgradnjom novih toplana i rekonstrukcijom postojećih. U partnerstvu sa KfW bankom i 22 javno-komunalna preduzeća sanirali smo 19 toplana, a sada radimo rehabilitaciju i modernizaciju šest, u vrednosti od 17,6 mil EUR čime ćemo ostvariti godišnje uštede u iznosu od 1,6 mil EUR. Procene su da na godišnjem nivou bacamo proizvodnju jedne termoelektrane i ovim projektima smanjićemo gubitke na toplovodnim mrežama i u domaćinstvima – rekao je on.

Podsetio je da Srbija godišnje troši 40% više energije od zemalja u regionu i da se ona baca kroz dotrajalu stolariju i neizolovane kuće, zbog čega država pruža finansijsku pomoć građanima kako bi smanjili nepotrebne troškove.

E2 portal (eKapija)