PROIZVODNJA ENERGIJE IZ OIE MORA DA BUDE PRIORITET

Poverenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson je u raspravi sa zastupnicima o strategiji EU-a za energiju iz obnovljih izvora na moru, na sednici održanoj u ponedeljak istaknla da su priobalni izvori energije “snažan doprinos za ispunjavanje klimatskih i energetskih ciljeva, pomaganje u rešavanju krize cena energije i podržavanje oporavka stvaranjem novih lokalnih radnih mesta”.

Morten Petersen, reporter iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, izrazio je zadovoljstvo liderskom pozicijom koju EU zauzima na tržištu održive energije.

„Tokom godina smo videli kako planovi oživljavaju u konkretnu akciju. U Danskoj volimo da se pohvalimo prvim energetskim ostrvima na svetu, a sada Belgijanci idu našim stopama. Trka je pozitivna jer moramo da požurimo ako želimo da uspemo”, rekao je Petersen.

Istakao je da su tri središnje tačke izveštaja: infrastruktura i mreže; dozvole i pomorski prostorni planovi; i model tržišta.

Infrastruktura i mreže

Za razvoj infrastrukture potrebna su ogromna ulaganja u priobalne, ali i kopnene mreže.

Socijaldemokrat Niels Fuglsang je istakao kako je nužno proširenje infrastrukture “kako bismo zelenu energiju mogli da distribuiramo svim europskim zemljama. Tempo mora da se ubrza”, dodao je i upozorio da cilj od 60 GW kapaciteta instaliranih na moru do 2030. godine nije dovoljan.

Dozvole i pomorski prostorni planovi

Od 60 GW predviđenih kapaciteta, EU za sada ima dvanaest. Da bi se ispunili ciljevi, razvoj i proizvodnja čiste energije iz obnovljivih izvora moraju da imaju prioritet.

“S obzirom na već dugotrajan proces uvođenja projekata u području energije iz obnovljivih izvora na moru, ako ne uspemo da skratimo nepotrebno dugotrajan postupak izdavanja dozvola, nećemo postići naše ciljeve”, obrazloženo je u izveštaju.

Christophe Grudler (Renew Europe) istakao je kako je potrebno pojednostaviti procese da bi bilo moguće postići zadate ciljeve.

“Čekanje petnaest godina na izgradnju vetroturbine je neodrživo, klimatska kriza ne čeka. Razvoj ovih obnovljivih izvora energije na moru u potpunosti će doprinijeti našoj strateškoj europskoj energetskoj autonomiji”, rekao je Grudler, i dodao da priobalni obnovljivi izvori energije znače i velik broj kvalitetnih poslova koji ne mogu da se presele duž europske obale.

Predrag Fred Matić, hrvatski eurozastupnik i reporter Socijalista i demokrata za Strategiju EU-a o iskorišćavanju energije iz obnovljivih izvora na moru, osvrnuo se na značaj ove politike za Hrvatsku.

„Projekti izgradnje vetroelektrana su veoma skupi ali, ukoliko krene na vreme da se razmišlja o privlačenju kapitalnih ulaganja, Hrvatska ima potencijal ne samo da postane energetski nezavisna nego čak i da izvozi električnu energiju”.

Objasnio je da je glavna prepreka to što Hrvatska i dalje nema nacionalni pravni okvir za razvoj priobalnih vetroelektrana, što smatra glavnim razlogom zašto do sada nema instaliranih kapaciteta.

Dodao je da je odabir lokacije za priobalne energetske projekte osetljiv postupak, ali i da se možemo ugledati na primere Danske i Belgije.

“Nama je prvenstveno potreban nacionalni prostorni plan morskog područja skladan našim potrebama i kapacitetima, a potom javno savetovanje sa industrijom, predstavnicima lokalne i samouprave, nevladinim organizacijama i naučnicima”, zaključio je.

Model tržišta

Europska unija mora da osigura stabilan tržišno utemeljen okvir koji ulagačima pruža regulatornu sigurnost i jasnoću, pa su različite prakse po državama prepreka za razvoj obnovljivih izvora energije, stoji u izveštaju.

Grzegorz Tobiszowski (Europski konzervativac i reformista) izrazio je da smatra da je ključno da detaljne odluke o razvoju priobalnih obnovljivih izvora energije ostanu u nadležnosti država članica.

“Države bi treba da imaju moć odlučivanja o pitanjima koja se odnose na, na primer, pomorsko prostorno planiranje, izdavanje građevinskih dozvola ili davanje koncesija za proizvodnju električne energije iz vetroparkova“.

U ime EPP-a, Pernille Veiss je izrazila zadovoljstvo sporazumom koji omogućava pristup morskoj energiji i podržava proizvodnju zelenog vodonika kako bi se pomorska energija mogla istinski koristiti u različitim energetski intenzivnim sektorima širom EU.

Jutta Paulus iz Grupe Zelenih / Evropske slobodne alijanse, istakla je geopolitički značaj razvoja održivih izvora energije. Ona je pozvala EU da ulaže u one energente na koje ne mogu da utiču geopolitički preokreti.

„Da su predlozi koje smo dali u ovom izveštaju rešeni ranije, ne bismo se žalili na visoke cene energenata niti se plašili da ćemo ovih dana ostati na hladnoći i mraku“, zaključio je Paulus.

Izveštaj „O evropskoj strategiji za energiju iz obnovljivih izvora na moru” usvojili su poslanici sa 518 glasova za i 88 protiv.

E2 portal (Energija Balkana)