GRČKA ĆE 2025.GODINE ZATVORITI POSLEDNJU ELEKTRANU NA UGALJ

Grčka će 2025. godine zatvoriti svoju poslednju elektranu na ugalj, tri godine pre nego što je prvobitno planirala. „Opraštamo se od ere uglja“, reka je za portal Euraktiv Grčka državna sekretarka za energetiku Aleksandra Sduku.

Grčka javna elektro-energetska korporacija DEN, najveća energetska kompanija u zemlji, saopštila je da odustaje od planova da do 2028. godine koristi termoelektranu Ptolemaida 5, koja je još u fazi izgradnje.

Umesto toga, ta elektrana na lignit u istoimenom gradu na severu zemlje će 2025. godine preći na prirodni gas.

Za razliku od zelenih obveznica u drugim članicama EU, hartije koje je izdala korporacija DEN nisu vezane za specifična ulaganja u obnovljive izvore kao što su vetro-parkovi ili solarne farme, već treba da pomognu kompaniji da brže dostigne ciljeve u smanjenju emisije CO2.

Korporacija se obavezala da će do 2022. godine smanjiti emisiju za 40%.

„Gašenje svih elektrana na lignit do 2025. godine, ranije od originalnog plana, označava ulazak Grčke u klub zemalja koje u potpunosti phvataju čistu energiju, i ujedno potvrđuje transformaciju DEN u modernog energetskog igrča u Evropi“, rekla je Aleksandra Sduku.

„Opraštamo se od ugljenog doba i radujemo novom periodu razvoja zemlje u znaku obnovljive energije i sa visoko konkurentnim potencijalom“, dodala je Sduku u pisanom komentaru za EURACTIV.

Aktivisti, međutim, sada posvećuju pažnju i planovima da se ta termoelektrana preusmeri sa uglja na prirodni gas.

„Stalni rast cene CO2 pojačava pritisak na termoelektrane na ugalj širom Evrope, ali  prelazak sa uglja na gas nije rešenje“, ocenio je Dimitris Cekeris iz grčkog ogranka Svetske fondacije za prirodu (WWF).

„Fosilni gas je u istom položaju u kakvom je pre 15 godina bio ugalj i suočiće se u nastupajućim godinama sa sličnom krizom ‘nasukane imovine’. Moramo da uključimo i održive alternative, a ne još više fosilnih goriva. Fosilno gorivo ne sme biti tog plana“, naglasio je Cekeris.

Grčka je donedavno u energetskoj tranziciji važila za crnu ovcu u EU, i učestalo se konfrotirala sa evropskim institucijama i ekološkim organizacijama zbog svog insistiranja na upotrebi uglja u proizvodnji struje.

Međutim, u toj zemlji već opada učešće lignita u ukupnoj proivodnji struje i u 2020. godini iznosilo je, prema zvaničnim podacima, između 5% i 20%, a još pre pet godina ugalj je u energetskom miksu Grčke učestvovao sa 40% do 50%.

E2 portal   (Euractiv)