PALATA PRAVDE U NOVOM SADU – NOVA ZELENA ZGRADA

U Novom Sadu kreće izgradnja pravosudnog objekta, čiji je cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Kako prenosi portal Gradnja.rs, Palata pravde biće sagrađena na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog, u bloku u kome se nalazi postojeći objekat suda. Oivičen ulicama sa jedne, a sa druge dvorištem koje koriste stanari okolnih zgrada, ovaj objekat od oko 10.000 kvadratnih metara zahtevao je specifičan pristup oblikovanju pa je tako prema ulicama objekat projektovan kao poslovni, odnosno javni.

Fasada prema dvorištu će biti „zelena“. Biljke će preovladati na fasadi prema parku i stanari okolnih zgrada će koristiti i deo parka koji formalno pripada ovom pravosudnom objektu. Tu ideju podržalo je i Ministarstvo pravde i neposredni korisnici, pravosudni organi u Novom Sadu.

Takvim pristupom ovaj pravosudni objekat ide u susret trendu smanjenja emisije ugljen dioksida, i postaće prvi zeleni objekat u pravosudnom sistemu Srbije” –  kaže za portal Gradnja.rs autor projekta, arhitekta Miodrag Trpković iz beogradskog biroa „DOMAA“.

Objekat je projektovan po Evropskim standardima i savremen je kako u funkcionalnom smislu tako i u tehnološkom smislu. To se odnosi na koncepciju, opremu koja ce biti implementirana, sisteme instalacija i bezbedonosne sisteme.

Zgrada bi trebalo da bude završena u naredne dve godine.

E2 portal   (Gradnja)