GRČKO OSTRVO TILOS DAJE PRIMER KAKO SE KORISTE OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Grčko ostrvo Tilos se približava energetskoj nezavisnosti, koristeći skoro 100% obnovljivih izvora energije, uz pomoć sredstava EU. Ovo je ujedno i prvo ostrvo na Mediteranu, koje koristi samo obnovljivu energiju.

Na ovom malom ostrvu živi svega 500 ljudi, ali se broj duplira tokom letnjih meseci zbog dolaska turista. Ostrvo je dobilo priznanje za usvajanje energetskog sistema, zasnovanog na energiji vetra i sunca, što se pokazalo veoma uspešnim.

Tilos je dobio struju preko podvodnog kabla, povezanog sa susednim ostrvom Kos. Dizelska elektrana suseda se pokazala nepouzdanom zbog tektonske aktivnosti, što je dovelo do nestanka struje na oba ostrva. Nestašica struje je poremetila i glavni izvor prihoda ostrva – turizam.

Hibridni sistem, koji preuzima energetske potrebe ostrva uključuje vetroturbinu od 800 kW i solarni fotonaponski sistem od 160 kW. Uz skladištenje kapaciteta od 2,4 MWh, korisnici imaju dovoljno energije bez obzira na doba dana i vremenske uslove.

Eksperti kažu da je projekat toliko efikasan, da će ostrvo Kos uskoro uvoziti energiju od svog suseda, umesto da ga snabdeva. Tilos trenutno koristi oko 70% obnovljivih izvora energije, a u bliskoj budućnosti planira da dođe na svih 100%.

E2 portal (Inhabitat)