KAKO DA ODABERETE ODGOVARAJUĆE PLOČICE ZA KUPATILO

Uz hiljade različitih pločica na tržištu, u svim bojama, završnoj obradi, obliku, veličini i stilu, nije iznenađujuće što je mnogim ljudima problem da odaberu savršene pločice za svoje kupatilo, bilo da se radi o renoviranju postojećeg prostora ili dizajnu novog.
Srećom, imajući na umu nekoliko ključnih saveta, možete da suzite opcije i učinite da vam vaš konačni izbor zadaje što manje glavobolje.

– Mislite o veličini pločica. Primetićete da kada uđete u bilo koji izložbeni prostor, pločice, bilo da se radi o keramici ili prirodnom kamenu, dolaze u različitim veličinama. Iako možda ne zvuči logično da velike pločice stavljate u mala kupatila, one pak čine da pod liči na jednu neprekidnu površinu, a ne na površinu „razbijenu“ sa više pločica.
Manje pločice, kao što su mozaik pločice, zahtevaju više fugiranja, i samim tim, više čišćenja- kada se koriste u prostorima koji su stalno mokri (tuš). Dobro razmislite, odaberite veličinu koja odgovara veličini vašeg kupatila i vašem životnom stilu.

– Koristite različite vrste pločica. Većina kupatila koje vidite, ima verovatno nekoliko različitih pločica, kako bi se stvorio kohezivan izgled. Kada birate pločice, pokušajte da se ograničite na ne više od 3 različite. Naročito ako je vaše kupatilo malo.

– Birajte neutralan pod i plafon. Ljudi često koriste relativno neutralne pločice na podovima, jer privlačna boja odvlači pažnju i ne dopušta oku da vidi ceo prostor. Neutralni pod tada funkcioniše kao suptilna baza, što vam omogućava da eksperimentišete sa bojama na zidovima. Generalno, beo ili neutralan plafon će takođe imati sličan efekat.

– Fuga daje završni detalj. Dobro razmislite o fugama i njihovom održavanju, pošto ih je teže očistiti nego pločice. Takođe treba da razmislite o boji fuga. Ako koristite tamniju boju pločica, bele linije fuge će predstavljati oštar kontrast, dok će fugiranje sličnim tonom biti suptilnije, i možda će se gotovo uklopiti sa ostatkom pločice. Jedan od trendova je i korišćenje neutralnih pločica uz fugu obojenu u neku od vedrih tonova.

E2 portal (dwell.com)