HIDROELEKTRANA U ŠVAJCARSKOJ IMA KAPACITET SKLADIŠTENJA ENERGIJE ZA 400.000 AUTOMOBILSKIH BATERIJA

Projektanti fabrike Nant de Drans u kantonu Vale vrednosti 2,2 milijarde švajcarskih franaka (2,30 milijardi dolara), koja je pokrenuta u julu, kažu da postrojenje radi kao ogromna baterija.

Šest turbina ove fabrike su smeštene u pećini, 600 metara ispod zemlje, između rezervoara Emoson i Vieuks Emoson. Turbine imaju kapacitet od 900 MW, što je čini jednom od najmoćnijih pumpnih akumulacionih postrojenja u Evropi.

Tokom najveće potražnje, Nant de Drance proizvodi električnu energiju iz hidroenergije. Ali kada proizvodnja iz izvora kao što su vetar i solarna energija premaši potražnju, postrojenje skladišti višak električne energije pumpanjem vode u viši rezervoar Vieuks Emoson.

„Gubici koji se javljaju su kao i kod svakog skladištenja, ali prinos je veoma dobar. Imamo oko 80 posto efikasnosti tokom celog ciklusa“, ​​rekao je direktor Alen Sotje.

Fabrika, čija je izgradnja trajala 14 godina, biće zvanično otvorena sledećeg meseca.

Hidroelektrana je važna za celu Evropu

Potrebno je manje od pet minuta da se pređe sa režima punog pumpanja na punu proizvodnju energije. Sa 360 kubnih metara u sekundi, zapremina vode koja prolazi kroz turbine odgovara letnjem toku reke Rone kroz Ženevu.

„Količina energije koja se može uskladištiti u ovom objektu je jednostavno ogromna, oko 20 gigavat sati“, rekao je Sotje. „To znači da sa punim rezervoarom u Vieuks Emosonu možete istovremeno napuniti 400.000 baterija električnih automobila.“

Postrojenje obično pumpa vodu u skladište popodne, noću i vikendom, a zatim proizvodi struju ujutru i uveče kada su cene veće, rekao je Sotje.

„Rekao bih da to nije važno samo za Švajcarsku, već je postrojenje važno i na evropskom nivou jer će doprineti stabilnosti mreže u Evropi i sigurnosti snabdevanja u Evropi“, rekao je on.

To nije mali podvig u trenutku kada se Švajcarska suočava sa potencijalnim regionalnim nestancima struje, ukoliko dođe do nestašica struje tokom zime zbog evropske energetske krize.

E2 portal (Energija Balkana)