NAPLATA KESA U SRBIJI IMA EFEKTA

Kupci u Srbiji nisu dobro reagovali na plaćanje kesa u supermarketima, ali ispostavilo se da ova mera zaista smanjuje korišćenje jednokratnih kesa, po jednačini – što skuplja kesa, manje kupovine.

U Velikoj Britaniji ovaj način borbe protiv plastičnog otpada uveden je nešto ranije nego u Srbiji, 2015. godine, a smanjio je upotrebu jednokratnih kesa za 97% u supermarketima, objavilo je britansko Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralne poslove (Defra).

Pre nego što je plaćanje uvedeno, 2014. godine, korišćeno je 7,6 milijardi kesa. Mera je uvedena u supermarkete 2015. godine i kesa je koštala 5 penija, a prošle godine je proširena na sve biznise sa povećanjem cene kese na 10 penija.

Povećanje cene je imalo uticaja na smanjenje upotrebe kesa za 20%. U godini 2019/20 korišćeno je 627 miliona kesa, a 2021/22 496 miliona. Statistika pokazuje da prosečna osoba sada kupuje samo 3 kese godišnje od velikih trgovaca u poređenju sa 140 koliko je kupovala 2014. godine.

Kao rezultat promene, trgovci su donirali 200 miliona funti u dobrotvorne svrhe, pokazuje istraživanje. Samo prethodne godine donirali su 10 miliona funti u umetnost, sport, zdravlje, životnu sredinu, obrazovanje.

Kupci u Britaniji takođe imaju mogućnost da kese koje više ne koriste recikliraju i ostave na specijalno namenjena mesta ispred supermarketa.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)