HRVATSKA DOBIJA TREĆINU ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2018. godine je iznosio 28%, pokazuju podaci Evrostata, čime ta zemlja spada među zemlje Evropske unije koje su premašile propisani nivo za 2020. godinu.

Postavljeni cilj za Hrvatsku bio je 20%, ali je još 2004. godine on u toj zemlji iznosio 23,4%, prenosi hrvatski portal „Novac“.

Kako pojašnjava, udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima.

U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije, konstatuje portal.

U odnosu na 2017. godinu, udeo obnovljivih izvora u 2018. povećan je za 0,7 procentnih poena, ali je manji nego 2015. kada je iznosio 29%, što pokazuje da poslednjih godina nije bilo nekih pomaka.

Među obnovljive izvore energije spadaju energija vetra, sunčeva energija, biomasa, toplotna energija Zemljine unutrašnjosti, vrući izvori (geotermalna energija), kao i vodena snaga.

Od tih izvora, u Hrvatskoj je najviše zastupljena hidroenergija.

Povećanje udela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva. Na nivou EU, ipak, udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18%, što je povećanje za pola procentnog poena u odnosu na godinu pre.

U poređenju sa 2004. udeo je više nego udvostručen, sa tadašnjih 8,5%, dok postavljeni cilj za ovu godinu iznosi 20%.

Gotovo svaka treća zemlja u EU već je dostigla obavezujuće ciljeve ili ih je premašila. Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Kipar, Finska i Švedska.

Najveći udeo obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2018. imala je Švedska, 54,6%, a slede Finska sa 41,2%, Litvanija s 40,3 Danska s 36,1 i Austrija s 33,4%.

Najniži udeo imala je Holandija, samo 7,4%, a tek nešto više Malta (8), Luksemburg (9,1) i Belgija (9,4).

Četiri zemlje EU vrlo su blizu tome da dostignu propisani udeo obnovljivih izvora (Rumunija, Mađarska, Austrija i Portugalija), a najlošije stoje Holandija i Francuska, koje su od postavljenog cilja udaljene više od 6%.

E2 portal   (Tanjug)