HRVATSKA FIRMA SOLVIS PRAVI SOLARNE PANELE ZA GOOGLE

Solvis proizvodi 120.000 specijalnih solarnih panela za data centre u Kaliforniji u vlasništvu kompanije Google. Proizvođač solarnih modula sa severa Hrvatske očekuje da će saradnja da se nastavi kad ispuni porudžbinu.

Eksperti iz američkog tehnološkog giganta Google i švajcarski partneri već više od dve godine pomažu kompaniji Solvis da razvije specijalne solarne panele. Google je od hrvatske firme naručio 120.000 solarnih panela, kojima će opremiti svoja dva data centra u Kaliforniji, prenosi Večernji list. Solvis ima fabriku solarnih modula u Varaždinu.

Taj proizvođač, koji izvozi 80% učinka, naveo je da je potražnja dvostruko nadmašila njegov godišnji kapacitet i da on iznosi 300 megavata. Osnovan je 2008. godine, kada su takve firme u Evropi bile malobrojne, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Direktor preduzeća Solvis Stjepan Talan napomenuo je da Google namerava da sve svoje objekte opremi solarnim panelima za proizvodnju struje i izrazio optimizam da će se saradnja nastaviti.

Neprekidna ulaganja u solarnu tehnologiju

Firma zapošljava 340 ljudi, a u portfelju ima deset modela, uz dodatne proizvode. Solvisova prva solarna ploča od dva kvadratna metra imala je snagu 200 vati, dok je kapacitet njenog sadašnjeg ekvivalenta 500 vati i deset puta je jeftiniji, istakao je Talan i dodao da je u ovom sektoru od suštinskog značaja da se stalno investira u unapređivanje tehnologije.

Vlasnici kuća obično postavljaju sisteme od četiri do šest kilovata na krov i to ih košta između 40.000 i 70.000 kuna, ili 5.300 do 9.200 evra, otkrio je i izjavio da se ulaganje isplati kroz šest do osam godina.

Po Talanovom mišljenju, Evropski zeleni dogovor će stimulisati domaću proizvodnju solarnih panela. On tvrdi da je kvalitet u Evropi bolji nego u Kini, a da je cena samo malo viša.

Solvis učestvuje u tenderu vrednom 28 milijardi dolara u Indiji

Solvis je prošle godine pokrenuo najveći projekat solarne elektrane u celoj Hrvatskoj. Firma je takođe proizvela panele za fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu. Ono je već u izgradnji, a imaće najveći instalirani kapacitet u zemlji.

Ova kompanija sa severa Hrvatske učestvuje u tenderu u Indiji procenjenom na 28 mlrd USD, za do 47 miliona kućnih sistema za električnu energiju. Državni Energy Efficiency Services Ltd. (EESL) će od odabranog ponuđača naručiti solarne panele, baterije, led sijalice i ostalu opremu.

E2 portal   (Balkan Green Energy News)