HUAWEI 5G I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SILAZE U RUDNIKE ZA BEZBEDNIJE I ISPLATIVIJE RUDARENJE

Nakon godinu dana kontrolisane upotrebe, Huawei MineHarmony je ušao u fazu široke komercijalne dostupnosti unoseći 5G tehnologiju i AI (veštačku inteligenciju) u industriju energetike i rudarstva.

Govoreći na Huawei Connect 2022 konferenciji u Šenženu, Ken Hu, rotirajući predsednik Huawei kompanije, naglasio je saradnju sa partnerima kojom pomažu industriji i klijentima da odaberu najbolju tehnologiju za svoje poslovanje i kako da od nje dobiju najviše.

Moramo da radimo zajednički i zaista razumemo izazove svakog od klijenata, kako bismo im omogućili podršku u svim scenarijima i pomogli im da zaista dobiju sve što žele„, rekao je Ken Hu.

MineHarmony OS je samo nakon godinu dana napravio značajan napredak. Ovaj industrijski operativni sistem, nastao udruživanjem Huawei i China Energy Investment Corporation kompanija, u ovom trenutku je raspoređen na 3.300 kompleta opreme u 13 rudnika i jednoj perionici uglja.

Konkretno, sistem je instaliran u čitavom rudniku Ulan Moran u Unutrašnjoj Mongoliji (autonomna pokrajina na severu Kine), gde je postignut značajan napredak u domenu povezivanja, interfejsa i pristupa podacima. Operativni sistem pokriva mnoštvo inovativnih scenarija, uključujući pametnu kontrolu opreme, automatsko patroliranje lokacijama i onlajn nadogradnju opreme, za koje je vreme skraćeno sa jednog dana na samo četiri minuta.

Na putu digitalizacije i transformacije pametnog rudarstva, prvi izazov za bilo koji rudnik jeste uspostavljanje međusobne povezanosti i interoperabilnosti opreme, kao i mogućnost pristupa podacima. Ključ za ovo jeste pronaći i najprikladnije mrežne tehnologije. Zbog toga je Huawei svoju 5G tehnologiju, kao i potpuno optičko povezivanje sa FTTM i IPv6+ uneo pod zemlju – u jame rudnika. Ove tehnologije, poznate po malom kašnjenju i visokoj pouzdanosti, idealne su za više scenarija – od praćenja video prenosa do daljinske kontrole opreme.

E2 portal