SOLARNI PANELI POKRIVAJU POTREBE JEDNOG DIMITROVGRADA

Zahvaljujući subvencijama države omogućeno je postavljanje solarnih panela i priključenje domaćinstava i industrije na elektroenergtski sistem i oni već daju 6,6 megavata električne energije. Ta nova količina struje može, primera radi, da pokrije potrebe jednog Dimitrovgrada, a u priremi su i novi priključci.

U učeničkom domu „Milutin Milanković“ prošle godine su postavljeni solarni paneli koji obezbeđuju toplu vodu za 300 učenika. Zahvaljući tome isključeno je 40 bojlera od 80 litara koji su trošili veliku količinu strije. Do kraja sedmice na krovu će biti završena i druga faza radova, pa će iz sunčeve energije proizvoditi i struju.

„Ovde će biti postavljeno 120 panela. Svaki od tih panela je snage 450 vati. Ukupna snaga elektrane će biti preko 54 kilovata. To će se akumulirati i prenositi se u naredne mesece. I već sledeće godine ući ćemo i u treću fazu projekta gde ćemo i na dugom objektu doma učenika postaviti fotonposke panele“, kaže Nenad Milenović, direktor Doma učenika „Milutin Milanković“.

Kako RTS navodi, taj posao završavaju sredstvima koje je obezbedilo Ministarstva prosvete, a nameravaju da konkurišu i za pogodnosti koje daju država i grad.

Radni vek ovih solarnih panela je 25 do 30 godina. Investicija se može isplatiti najduže za pet godina, a od prošle godine ugradnju subvecioniše država finasirajući polovinu troškova.

Inače, ovaj učenički dom tokom zime mesečno izdvaja čak 550.000 dinara za struju. Računica pokazuje da im je samo zagrevanje vode solarnim panelima smanjilo izdatak za 115.000 dinara.

„Grubo rečeno to je 1.000 evra mesečno, puta 12 meseci imate preko milion dinara koje možete da upotrebite za neke druge stvari u Domu, a pre svega zbog dece“, kaže Nenad Milenović za RTS.

Elektrodistribucija Srbije u svom registru za sada ima 397 domaćinstava i 59 firmi iz kategorije industrije koji su stekli satus „kupac – proizvođač“ struje iz solanih panela. Oni obezbeđuju 6,6 megavata instalisane snage.

„Tih 6,6 megavata pokriva potrošnju jednog Dimitrovgarda, Čelareva ili Mačvanske Mitrovice. A trenutno imamo 1.100 zinteresovanih što iz kategorije domaćinstva što iz kategorije industrije i jednu stambenu zejednicu sa ukupno instalisanim snagama 142 megavata što odgovara potrošnji jednog Kragujevca“, kaže Predrag Matić, direktor za planirnje i investicije u JP Elektrodistribucija Srbije.

Pri kupovini solarne opreme važno je dobro se informisati, upozoravaju iz Elektrodistribucije, jer ima i opreme koja ne zadovoljava bezbednosne standarde.

E2 portal (RTS)