HUAWEI ZAINTERESOVAN ZA SPROVOĐENJE DIGITALNE TRANSFORMACIJE U OBLASTI U OIE U SRBIJI

64

Kineski tehnološki gigant Huawei zainteresovan je za sprovođenje digitalne transformacije u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Državni sekretari Ministarstva rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković i Zoran Lakićević, razgovarali su danas sa predstavnicima kineske kompanije Huawei o mogućnostima saradnje u oblasti OIE i savremenim tehnološkim rešenjima u oblasti zelenih tehnologija.

– Usvajanjem četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, uključujući novi, potpuno moderan Zakon o korišćenju OIE, Srbija je dobila novi zakonodavni okvir koji pokazuje našu ambiciju da se aktivno uključimo u globalni proces energetske tranzicijom i dekarbonizacije. Sada smo u fazi izrade integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu i nove Strategije razvoja energetike. To su dokumenti koji će projektovati naše aktivnosti u budućim decenijama kako bismo dostigli zeleni cilj, klimatski neutralnu ekonomiju Srbije do 2050. godine – rekla je državna sekretarka Jovanka Atanacković, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na sastanku je razgovarano o najnovijim tehnološkim rešenjima u oblasti korišćenja solarne i energije vetra za proizvodnju električne energije.

– U energetici se već sprovodi digitalna transformacija i naša kompanija može pomoći izradu digitalnih platformi baziranih na naprednijim tehnologijama – rekao je Gu Jing, menadžer prodaje.

 

E2 portal   (eKapija)