IKEA POČINJE DA PRODAJE REZERVNE DELOVE ZA SVOJE PROIZVODE

Švedski gigant Ikea planira da počne prodaju rezervnih delova za svoj nameštaj, kako bi se pridružila globalnim nastojanjima za zaštitu životne sredine.

Britanski BBC objavio je vest kako ovaj poznati švedski proizvođač nameštaja planira da započne prodaju delova svog nameštaja poput nogara stolova i stolica, presvlaka i naslona za ruke, uz dodatne šrafove koji su već besplatni.

Time nameravaju da produže životni vek svojih proizvoda i promene imidž proizvođača nameštaja za jednokratnu upotrebu. Plan je još uvek u početnoj fazi, i za sada nije potvrđen tačan datum kada bi trebalo da počne prodaja rezervnih delova, ali već se testiraju različiti proizvodi.

Uprkos tome što se trude da njihovi proizvodi traju duže, u Ikei ne očekuju da će im zbog ove poslovne odluke značajnije pasti prodaja nameštaja. Ovo je najnoviji potez švedskog proizvođača koji želi da produži životni vek svojih proizvoda, i spreči ljude da bacaju stari nameštaj.

Second hand nameštaj
Prošle godine, Ikea je ponovo počela da otkupljuje polovni nameštaj, police za knjige i još neke proizvode, a kupcima je zauzvrat nudila 50 odsto popusta na cene novih proizvoda u svojim prodavnicama. Ponuda se odnosila na nameštaj bez presvlaka, poput polica za knjige, stolica i stolova.

U Ikei kažu kako će reciklirati komade nameštaja koji se ne mogu preprodati, i ističu cilj postizanja klimatski neutralnog poslovanja do 2030. godine kada bi u potpunosti trebalo da koriste reciklirane materijale i proizvode.

E2 portal   (BBC)