U NIŠU ĆE SE GRADITI SOLARNA ELEKTRANA

Grad Niš izložio je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana administrativnog područja grada Niša.

Reč je o parcijalnim izmenama koje je izradio Zavod za urbanizam Niš, a obuhvataju, između ostalog, područje u severoistočnom delu niške gradske opštine Pantelej površine 61,5 hektara, na kojem je planirana gradnja solarne elektrane.

Preliminarno, kako piše u planskoj dokumentaciji, planirano je da solarna elektrana obuhvati veći broj parcela u katastarskoj opštini Vrelo.

Izmene prostornog plana predviđaju smanjenje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta sa oko 352 i 141 km2 na 184 i 16 km2, i istovremeno povećanje povrišne građevinskog zemljišta sa 80 na 273 km2.

Kako je za eKapiju rekao odgovorni planer Dejan Stojanović, izmene plana donose se po skraćenom postupku, a obzirom da je reč o malim izmenama i dopunama Prostornog plana.

– Skupština Grada je donela odluku po kojoj smo mi izmenili prostorni plan za ovo područje. Mi smo dobili okvirni obuhvat u KO Vrelo, a nakon usvajanja imena prostornog plana radiće se plan detaljne regulacije za to područje, pa će tu biti više detalja – rekao nam je Stojanović.

Izmene i dopune prostornog plana su na javnom uvidu do 3. februara.

E2 portal   (eKapija)