IKEA NAPRAVILA ODRŽIVU KUĆU

Odavno poznata po uključivanju koncepta održivosti u svoje proizvode, IKEA je prihvatila još jedan novi trend, stvaranje malih mobilnih kuća, koje su pravi hit u svetu. Njena mini kuća ima svega 17 kvadrata, ali uprkos tome – ima sve potrebno za život.

IKEA se pridružila trendu gradnje malih kuća koje su postale novi način života za mnoge koji žele da pobegnu iz grada i žive ekološki, u skladu sa prirodom. Udruživši se s kompanijama Vox Media i Curbed, dizajnirala je sopstvenu mini kuću od svega 17 m2. Naravno, enterijer je u potpunosti je opremljen Ikea asortimanom.

Kuća, uprkos maloj površini ima sve potrebno za život jedne ili dve osobe. Ikea je odavno pravi majstor u dizajnu nameštaja i dodataka za male prostore, tako da se i ovde jako dobro snašla, opremivši enterijer u svom dobro poznatom stilu.

Kuća je održiva. Opremljena je da bude autonomna, zahvaljujući solarnim kolektorima, koji su zaduženi za grejanje tokom zime, kao i za toplu vodu.
Cilj ovog stambenog projekta bio je da se postane ekološki što prihvatljiviji, pa je kuhinja nameštena modulima napravljenim od recikliranih plastičnih flaša. Tu su i detalji poput lavaboa koji štedi vodu, drvenih površina napravljenih od recikliranog drveta.

Drugi cilj bio je da se dokaže da svi mogu da žive održivim načinom života. A ako želite da saznate više o ovom malom mobilnom domu, dostupan je virtuelni obilazak od 360 °.

E2 portal