BRIKETI OD KONOPLJE ZA EKONOMIČNIJE I EKOLOŠKO GREJANJE

Nedavno su sprovedena istraživanja koja su pokazala da konoplja ima visoki prinos biomase i veliku toplotu sagorevanja, i da je savršena za proizvodnju bioenergije.

Slama, odnosno stabljika sa jednog hektara površine za uzgoj konoplje po snazi odgovara čak 11 tona kamenog uglja.

Dodatna prednost je što su to gajene jednogodišnje biljke, bez potrebe primene hemijskih sredstava zaštite.

Prinos biomase konoplje je oko 8-10t po hektaru, što sa velikom toplotom sagorevanja (oko 19 MJ kg-1) omogućava postizanje prinosa snage biljaka koji iznosi oko 200 – 260 GJ ha-1.

Toplota sagorevanja biomase konoplje je uporediva sa toplotom sagorevanja kukuruza (oko 18 MJ kg-1). U godinama sa manje kiša, energetska efikasnost konoplje bila je veća od energetske efikasnosti kukuruza. Konoplju u poređenju sa kukuruzom karakteriše kraći period vegetacije.

Da bi se lakše izvršio prevoz i skladištenje, konoplja može biti podvrgnuta briketiranju.

Brikete od konoplje karakteriše brži gubitak masa tokom sagorevanja, u poređenju sa uobičajeno korišćenim briketima od drvene sečke. Oslobađanje toplote iz briketa konoplje je znatno brže. Izvršena merenja na briketima od konoplje su ukazala na njihovu znatnu toplotu sagorevanja, koja je otprilike 18000 kJ kg-1 (u slučaju drveta: 17000 KJ kg-1).

Najpoznatiji u svetu po proizvodnji briketa od konoplje su HempLogz. Njihovi briketi napravljeni su od 100% vlakana konoplje. Briketi su idealan izvor goriva: čisti su, ekonomični, proizvode puno toplote i dugo gore.

E2 portal   (Udruženje konoplja)