MILANO DOBIJA JOŠ JEDNU VERTIKALNU ŠUMU

U Milanu će uskoro „narasti“ još jedna vertikalna šuma. Arhitekte Boeri i Diller pobedili su na konkursu za preuređenje tornja Pirelli 39, i izgradnju novog stambenog „Botaničkog tornja“.

Stefano Boeri Architetti i Diller Scofidio + Renfro (DS + R) zajedno su osmislili novi izgled tornja Pirelli 39, poznatog i kao Pirellino, u milanskoj četvrti Porta Nuova, koji će dodatno ulepšati izgled glavnog grada Lombardije. Po uzoru na obližnje tornjeve Bosco Verticale, uz nekadašnji Pirellino, sagradiće se novi stambeni toranj La Torre Botanica, a obe građevine povezivaće zastakljeni zeleni most.

Lokacija u milanskoj ulici Via Pirelli 39 nalazi se neposredno uz Biblioteku drveća (Parco Biblioteca degli Alberi Milano – BAM) – treći najveći milanski park, koji se sa stotinama stabala i brojnim biljnim vrstama proteže na površini od 3.500 m2. U ovom neizvesnom vremenu Milano tako pokreće još jedan projekat, kojim se hrabro suočava sa velikim izazovima pandemije i klimatske krize.

Toranj Pirellino se nije koristio poslednjih pet godina, a obnovom će se prilagoditi najnovijim standardima upotrebe i kvaliteta prostora, a zadržaće i kancelarijski prostor. Postojeći most koji prelazi preko ulice Via Melchiorre Gioia biće u potpunosti pretvoren u „staklenu baštu biodiverziteta“ koji će služiti potrebama grada, kao savremeni prostor za održavanje raznih događanja, sa novim prostorima za sastanke i wellness.

Sa druge strane, prema Biblioteci drveća, narašće novi stambeni toranj visok 110 metara sa 25 spratova i stotinjak stanova. Botanički toranj će se urediti po uzoru na ranije Boerijeve vertikalne šume, poštujući tradiciju klasičnih italijanskih vrtova. Površina od 1.700 m2  novog tornja biće prekrivena bujnom vegetacijom, koja će pažljivim rasporedom po spratovima omogućiti menjanje boja i izgleda zgrade u skladu sa menjanjem godišnjih doba. Godišnje će apsorbovati 14 tona CO2 i proizvoditi devet tona kiseonika, poput površine od 10.000 m2 prave šume. Sa 2.770 m2 fotonaponskih panela, toranj će samostalno pokrivati 65 % svojih energetskih potreba. Korišćenjem drvenih materijala zgrada će dodatno smanjiti svoj ugljenični otisak, a očekuje se kako će se tokom same izgradnje uštedeti do 3.600 tona ugljen- dioksida.

Osim toga, ulica Via Melchiorre Goia suziće se na četiri saobraćajne trake, kako bi se sa obe strane dobio prostor za sadnju drveća, i uređenje biciklističkih i pešačkih staza. Realizacija projekta očekuje se za četiri godine.

E2 portal   (Ekovjesnik)