International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

Velux, International award
Velux, International Velux Award, 2018.

Najbolji studenti arhitekture na svetu bili su u centru pažnje na World Architecture festivalu u Amsterdamu

VELUX Grupa sa ponosom objavljuje da su pobednici International VELUX Awards za studente arhitekture za 2018. godinu radovi ”Light Forms Juggler” Anastasije Maslove iz Rusije i ”Road to Light” grupe studenata iz Kine koju čine Yuhan Lou, Di Lan, Yuan Liu i Yusong Liu. Žiri koji su činili međunarodno priznate arhitekte odabrao je dva pobednička rada nakon prezentacija uživo od strane devet regionalnih pobednika konkursa.

Sunčeva svetlost kao element koji stvara formu

 

Velux

„Light Forms Juggler”, rad studentikinje Anastasije Maslove sa Državnog univerziteta u Kazanu (Rusija), odabaran je kao pobednički u kategoriji ”Dnevna svetlost u zgradama”, nakon što je impresionirala žiri postavljajući relevantna pitanja o načinu na koji se u današnje vreme dizajniraju zgrade.

”Projekat pokazuje rigorozno proučavanje dnevne svetlosti u zgradama u odnosu na urbanističke uslove”, složio se žiri. ”Rad pokazuje veoma jako arhitektonsko promišljanje i postavlja niz veoma interesantnih piotanja”.

Ovaj rad nas poziva na svež pogled na arhitekturu. U današnje vreme, nedostatak osvetljenja u zgradama je značajan problem. Ipak, u isto vreme imamo ip reviše sinčeve svetlosti. Kako onda da opblikujemo zgrade u budućnosti na način da uhvatimo maksimalnu količinu prirodne svetlosti?

Projekat predlaže promenu oblika zgrada kao i otvora na njima. Četvrtasti oblici značajno ograničavaju ulazak svetlosti u prostor. Anastasija Maslova analizira i različite alternativne forme koje maksimalno omogućavaju potencijal prodora prirodne svetlosti u prostor, kao i senke koje zgrade stvaraju.

Popločavanje puta svetlošću                    

Road to light, Velux

Globalni pobednik takmičenja u kategoriji ”Istraživanja dnevne svetlosti” je projekat ”Road to Light”, temeljno istražen rad koji se u potpunosti bavi realnim postojećim problemom i daje jednostavno i pračtično rešenje.

”Ovo je jednostavno rešenje koje može promeniti živote dece u udaljenim, ruralnim predelima. Korišćenjem lokalnog materijala, ovaj rad ohrabruje, budi optimizam, razvoj i razmišljanje”, naveo je žiri.

Ovaj rad je delo grupe studenata sa Univerziteta Tianjin (Kina) i u njegovoj srži je bazična potreba o sigurnom kretanju među zajednicama. Planinske oblasti u Kini često nemaju skoro nikakavu putnu infrastrukturu, kao ni električnu energiju za osvetljenje te odlazak i dolazak iz škole predstavlja realnu opasnost za decu – naročito kada se po mraku vraćaju iz škole.

Tim studenata je predložio upotrebu malih količina jeftinog fluorita na postojećim stazama. Ovaj kamen zbog svoje boje može da svetli i nekoliko sati noću uz pomoć energije akumulirane tokom dana. Skoro sve provincije u Kini imaju velike rudnike fluorita i samo proces obrade sirovog kamena u materijal za posipanje staza i puteljaka bio bi ekonomski vrlo opravdan za siromašna ruralna podneblja.

Nagrade za dva pobednička projekta studenti su primili u okviru završne gala večere Svetskog festivala arhitekture koji je održan u Amsterdamu krajem novembra.

International VELUX Award je tradicionalno takmičenje koje kompanija VELUX organizuje za studente arhitekture još od 2004. godine. Opšta tema konkursa je ”Light of Tomorrow” a studenti se ohrabruju da razmišljaju na temu značaja dnevne svetlosti u arhitekturi i šire u životima ljudi.

Ovogodišnji žiri činili su Carme Pigém Barceló iz biroa RCR Arquitectes, dobitnika Pritzkerove nagrade za 2017., Rick Joy iz Rick Joy Architects, Li Hu osnivač OPEN-a, Saša Begović, osnivač 3LHD architects i Martin Pors Jepsen kao predstavnik kompanije VELUX.

Žiri je najpre od preko 600 prijavljenih radova odabrao 9 regionalnih pobednika koji su zatim 30. novembra uživo pred žirijem obrazlagali svoje projekte. Ovakav način interakcije sa žirijem je mladim studentima od neprocenjive važnosti i energija koju su pokazali bila je na zavidnom nivou.

Članovi žira od 2004.godine bili su i Glenn Murcutt, Craig Dykers, Ole Bouman, Ahmet Gülgönen, John Pawson, James F. Horan, Kengo Kuma, Per Olaf Fjeld, Roisin Heneghan, Omar Rabie, Douglas Steidl, Hani Rashid, Enrique Browne, Eva Jiricna, Huat Lim, Francis Nordemann, Momoyo Kaijima, Natalie de Vries, Will Bruder, Magda Mostafa, Stefano Musso, Alvaro Siza Viera, Peter Stutchmury, Brigitte Shim, Juan Miró, Catherine Slessor, Omar Gandhi, Christine Murray, Zbigniew Reszka, Francesco Veenstra i Per Arnold Andersen.

Sve prijavljene radove, regionalne pobednike i razmišljanja članova žirija o samom konkursu možete pročitati na iva.velux.com